pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalisti ovadili Bineta Kordeža zaradi posojila Factor banke

Deli na:
Kriminalisti ovadili Bineta Kordeža zaradi posojila Factor banke

Foto: Bobo

Kriminalisti so zaradi suma zlorabe položaja pri posojilu, ki ga je Factor banka odobrila Merkurju, ovadili nekdanjega prvega moža banke Borisa Pesjaka in nekdanjega člana uprave Cirila Dragonjo, poroča današnji Dnevnik. Zaradi suma napeljevanja k storitvi tega dejanja so ovadili tudi nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža.

Pesjak naj bi po ugotovitvah kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) leta 2010 Merkurju odobril posojilo v višini osem milijonov evrov, čeprav so ga interne strokovne službe banke pred tem izrecno opozorile na slab finančni položaj Merkurja. Po neuradnih informacijah Dnevnika je bilo posojilo brez ustreznih zavarovanj, kreditna vloga pa nepopolna, vendar je uprava banke kljub temu sprejela in podpisala sklep o odobritvi posojila.

Posel so tedaj potrdili tudi člani nadzornega sveta Factor banke, ki jih NPU sicer ni ovadil, lahko pa bi to zahtevalo tožilstvo. Ali je imel kdo od nadzornikov Factor banke pri odobritvi posojila Merkurju pomisleke, ni znano, saj zapisniki sej nadzornih svetov niso javni.

Čeprav je posojilo uradno najel Merkur, pa ta po poročanju Dnevnika ni bil končni prejemnik denarja. Okoli 2,4 milijona evrov je namreč končalo tudi na računih Kordeževe družbe BK Kapital, ki je bila lastnica četrtine Merfina. Posojilo Factor banke naj bi namreč Merkur posodil naprej družbi HTC Dva, ki je nekaj več kot pet milijonov evrov porabila za delno izplačilo lastnikov Merfina, preostanek pa posodila BK Kapitalu.