Revija Reporter
Slovenija

V DZ bosta na mizi Venezuela in prepoznanje Guaidoja

STA

24. feb. 2019 12:29 Osveženo: 12:30 / 24. 2. 2019

Deli na:

Seja odbora ODP v DZ.

Državni zbor/Matija Sušnik

Odbor DZ za zunanjo politiko se bo v sredo seznanil z informacijo o stališču Slovenije do razmer v Venezueli ter prepoznanju predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele z namenom izvedbe svobodnih, poštenih in demokratičnih predsedniških volitev. V DZ bo potekalo še nekaj sej delovnih teles, zasedal bo tudi DS.

Odbor o razmerah v Venezueli

Vlada je v informaciji o stališču Slovenije do razmer v Venezueli izpostavila, da se Venezuela v zadnjem desetletju sooča z globoko politično, gospodarsko in človekoljubno krizo. Navedla je, da si Slovenija ves čas prizadeva za enotno in usklajeno odzivanje EU do krize v Venezueli. V celoti se pridružuje skupnim izjavam EU.

Na vladi poudarjajo, da je EU v izjavi visoke predstavnice 26. januarja 2019 ponovno pozvala k sklicu svobodnih, transparentnih in verodostojnih predsedniških volitev v Venezueli ter napovedala, da bo v odsotnosti najave organizacije novih volitev z ustreznimi zagotovili v naslednjih dneh sprejela nadaljnje korake, vključno v zvezi s priznanjem vodstva države v skladu z 233. členom venezuelske ustave.

Ker v Venezueli v predvidenem roku ni prišlo do premika v volilnem procesu, je tudi Slovenija prepoznala predsednika Nacionalne skupščine Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele. Že pred odločanjem vlade so tudi v koalicijski SD pozvali, da o tem odločajo v DZ, ostro proti odločitvi pa je nastopila zlasti Levica. Ta zahteva nujno sejo odbora o stališču vlade glede Guaidoja in med drugim predlaga sklep, da odbor zahteva preklic tega stališča.

Odbor o predlogu ministrstva za javno predstavitev mnenj o izgradnji drugega tira

Odbor DZ za infrastrukturo bo imel na mizi predlog ministrstva za infrastrukturo, da se čim prej opravi javna predstavitev mnenj o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper. Kot so navedli na ministrstvu, se namreč zavedajo, da gre za zelo pomemben projekt, na katerem so se že začela izvajati pripravljalna dela.

Ministrstvo želi sicer tudi širši javnosti predstaviti investicijski program, dobiti odziv in mnenja zlasti pri vprašanju, kje so možne izboljšave projekta ob upoštevanju pravnih okvirov, da bi ga izvedli čim bolj optimalno, s čim nižjimi stroški v dani kakovosti.

MVK tudi o kandidatih za sodnika Sodišča EU ter sestavi preiskovalne komisije glede DUTB

Mandatno-volilna komisija (MVK) DZ bo v četrtek med drugim obravnavala predlog predsednika republike Boruta Pahorja za izvolitev dveh kandidatov za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Predsednik republike je v petek državnemu zboru poslal predlog, da imenujejo profesorja Marka Pavliho in vnovič že dosedanjega sodnika na tem sodišču Mira Preka.

MVK bo odločala tudi o predlogu sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Komisijo bo po predlogu predvidoma vodil poslanec NSi Jernej Vrtovec, za podpredsednico je predlagana poslanka SMC Monika Gregorčič.

Mandatno-volilna komisija bo odločala tudi o kandidatu za novega člana sodnega sveta, ki ga je treba poiskati po odstopu Verice Trstenjak. Pahor v izbiro za izvolitev predlaga Borisa Ostruha in Sašo Preliča. Člani MVK bodo odločali tudi o predlogu, da se Antona Gašperja Frantarja razreši z mesta predsednika Državne volilne komisije.

V sredo bo zasedal tudi državni svet. Med drugim bo obravnaval pobude in vprašanja državnih svetnic in svetnikov ter sprejel mnenje k predlogu rebalansa državnega proračuna za letos in predlogu novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019. O rebalansu so že razpravljala zainteresirana delovna telesa DZ, poslanci pa bodo o njem odločali na redni seji, ki se bo začela 4. marca.