Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V DZ bodo zaslišani Rok Praprotnik, Anton Rop, Franc Križanič, Jure Cekuta

Deli na:
V DZ bodo zaslišani Rok Praprotnik, Anton Rop, Franc Križanič, Jure Cekuta

Foto: Bobo

DZ se bo v torek na izredni seji lotil tretje obravnave novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka in zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov. Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu bo imela v četrtek kar tri seje. Pričali bodo Rok Praprotnik, Anton Rop, Franc Križanič in Danilo Grašič.

Omejitev višine katastrskega dohodka naj bi se podaljšala še v leto 2016

Uvrstitev novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka na izredno sejo DZ - začela se bo v torek opoldne - je zahtevala SDS, ki je novelo vložila v proceduro v začetku aprila. DZ je bil v drugi obravnavi noveli naklonjen. Z njo bi se prehodno obdobje, v katerem bo višina katastrskega dohodka omejena, podaljšalo.

SDS je predlagala podaljšanje obdobja do leta 2015, naklonjena pa je tudi vladnemu dopolnilu, da se obdobje podaljša še v leto 2016. Omejitev višine katastrskega dohodka pomeni, da bi bilo lahko povišanje največ desetodstotno glede na višino v juniju 2012.

Poklicnim športnikom po koncu kariere najmanj osnovna socialna varnost

Zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov je Sindikat športnikov Slovenije po šestih letih prizadevanj ter pogovorih na vladni, ministrski in poslanski ravni v DZ s prvopodpisanim poslancem PS Jožefom Kavtičnikom vložil sredi januarja. Kavtičnik je tudi zahteval uvrstitev zakona na torkovo izredno sejo DZ.

Vrhunskim športnikom bi zakon omogočil, da bi imeli ob koncu kariere najmanj osnovno socialno varnost in bi tako lažje premostili svoj prehod v t. i. civilno življenje. Športniki bi imeli možnost prispevati v svoj sklad in po koncu kariere iz njega črpati sredstva. Po pričakovanju je zakon naletel na široko podporo strokovne javnosti in športnikov.

Pred preiskovalno komisijo o bankah prihajajo Praprotnik, Rop, Križanič in Grašič



Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu je v začetku marca razširila nabor prič. Odločila se je namreč, da bo na zaslišanja povabila tudi vodstvo nekdanje agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), nekdanje finančne ministre, nekdanje premiere ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića in kmetijskega ministra, ki zdaj opravlja tekoče posle, Dejana Židana.

Komisija tako v četrtek, ko se bo zaporedoma sestala kar na treh sejah, pričakuje štiri priče: nekdanjega namestnika predsednika protikorupcijske komisije, zdaj direktorja centra NLB za skladnost poslovanja Roka Praprotnika, nekdanjega premiera in finančnega ministra Antona Ropa, nekdanjega ministra za finance Franca Križaniča in pa člana uprave nekdanje AUKN Danila Grašiča.

Začetki komisije segajo v lansko pomlad. Njen cilj je ugotoviti, ali so bili nosilci javnih oz. političnih funkcij vpleteni v sporno kreditiranje po nizkih obrestnih merah in brez ustreznih zavarovanj v bankah v lasti države. Doslej je pred komisijo stopila že vrsta članov uprav in nadzornih svetov treh državnih bank, prav tako pa tudi predstavniki Banke Slovenije.

Preiskovalna komisija Krpan bo zaslišala Cekuto

Preiskovalna komisija Krpan je konec februarja določila seznam prič, ki naj bi razjasnile namen prodaje Sistemske tehnike Viator&Vektorju. Na seznamu je tudi slikar Jure Cekuta, ki bo pred komisijo pričal v petek. Ljubljansko okrožno sodišče je sredi aprila Cekuto in upokojenega brigadirja Petra Zupana spoznalo za kriva obtožb v zadevi Patria II. Cekuto je obsodilo na štiri leta in štiri mesece zaporne kazni in 30.000 evrov stranske denarne kazni. Sodba še ni pravnomočna.

Na ustavni komisiji pobuda za omejitev poslanske imunitete v primerih kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti

Skupina poslancev s prvopodpisano Majo Dimitrovski (prej poslanka PS, zdaj v skupini nepovezanih poslancev) je v prvi polovici marca v DZ vložila pobudo za spremembo ustave. V četrtek se bo o pobudi izrekla parlamentarna ustavna komisija. Pobudniki predlagajo, naj se iz poslanske imunitete izvzamejo primeri kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Po zdaj veljavnih določbah poslanec ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah DZ ali njegovih delovnih teles.