ženska telefonira Dobra karma

Kam vas v resnici vodijo vaša predvidevanja?

meghan markle, princ harry Svet24.si

Kraljica je Harryju in Meghan to prepovedala, ...

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Slovenija

Dražgoše: proslava ob obletnici bitke ali romanje "titofilnih ljudi"?

Deli na:
Dražgoše: proslava ob obletnici bitke ali romanje "titofilnih ljudi"?

Foto: Bobo

Ob 78. obletnici dražgoške bitke bo danes opoldne v Dražgošah osrednja spominska slovesnost, ki predstavlja vrhunec 63. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Na prireditvi, na kateri bo slavnostni govornik pesnik in dramatik Ervin Fritz, se vsako leto zbere več tisoč ljudi. Mnogi v Dražgoše pridejo peš.

Vsi niso navdušeni nad čaščenjem bitke. Predsednik vladne komisije za prikrita grobišča dr. Jože Dežman denimo proslavo opisuje kot vsakoletno romanje skupine titofilnih ljudi v Dražgoše. Že nekaj let ob tem opozarja tudi na neurejena grobišča žrtev povojnih pobojev.

Dražgoška bitka, ki je potekala med 9. in 11. januarjem 1942, je bila ena večjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji in je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske. V zgodovinskem spominu je bil to prvi veliki upor na naših tleh. V bitki je padlo devet partizanov. Nemci so po njej pobili 41 domačinov in požgali vas.


"Ponovno je treba ponoviti besede dr. Franca Bučarja, da je dražgoška bitka veličasten spomenik nezlomljivosti narodnega duha in volje do življenja v tistih razmerah, ko na obzorju ni bilo videti nobenega upanja za zmago nad zlom, imenovanim fašizem," pravi predsednik Organizacijskega komiteja za prireditve Po stezah partizanske Jelovice Ladislav Lipič.

Prepričan je, da mora biti to vodilo vseh generacij, da ohranijo spomin na to dejanje "hrabrih, pogumnih in narodnozavednih ljudi, ki so si v tistih časih upali". Tokratna, 63. spominska slovesnost bo potekala tudi v luči 75. obletnice konca druge svetovne vojne. Udeležil se je bo predsednik DZ Dejan Židan.

Mnogi se bodo v vas na pobočjih Jelovice znova podali peš. Različna planinska društva organizirajo devet pohodov. Najdaljša pohoda, katerih udeleženci so se na pot odpravili ponoči, pa sta 41. spominski pohod Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše in 21. rekreativni pohod Železniki-Ratitovec-Dražgoše.

loading...
Loading...