1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Črnomlju od države zahtevajo zagotovilo, da ne bodo dobili stalnega begunskega centra

Deli na:
V Črnomlju od države zahtevajo zagotovilo, da ne bodo dobili stalnega begunskega centra

Foto: Bobo

Ministrstvo za obrambo je Občino Črnomelj v četrtek in dan po protestu dela Črnomaljcev proti begunskemu centru na Vražjem kamnu pozvalo, naj ji omenjeno zemljišče vrne v posest. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič se je na to nemudoma odzvala in za najemnike, ki so ga uredili, v takem primeru zahtevala odškodnino in nadomestno zemljišče.

Črnomaljska županja Čemas Stjepanovičeva je sporočila, da je obrambno ministrstvo občino elektronsko in pisno pozvalo, naj mu vrne v posest del zemljišča s poligonom kinološkega društva na območju Vražjega kamna. Omenjeno zahtevo je upravičilo s tem, da ga skupaj z njegovo infrastrukturo nujno potrebuje za potrebe uprave za zaščito in reševanje.

Županja je nato posredovala pri državnemu sekretarju Boštjanu Šeficu, ki ji je zagotovil, da na ministrstvu za notranje zadeve iščejo optimalne možnosti za vzpostavitev nujno potrebnih sprejemno-registracijskih centrov, ki bi jih vzpostavili v že večkrat opisanih razmerah in le pod določenimi pogoji.

Po županjinih besedah je Šefic dodal, da bodo v prihodnjih dneh opravili še nekaj ogledov morebitnih mest za njihovo postavitev, nato pa izdelali celovito oceno njihove primernosti. Glede na omenjeno bodo ministrstvu za obrambo predlagali, če lahko zahtevano vrnitev zemljišča na Vražjem kamnu prestavi za nekaj dni.

Če bodo našli ustrezno drugačno rešitev za potrebe obvladovanja ilegalnih migracij, pa tega zemljišča naj ne bi potrebovali, je še po Šeficu navedla županja.

Čemas Stjepanovičeva je v četrtek pisala tudi ministrici za obrambo Andreji Katič in ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar ter ju pozvala, da naj se ministrstvi v primeru, da bodo omenjeno zemljišče uporabili za begunski center, opredelita glede ustreznega nadomestila in odškodnine kinološkemu društvu za zgrajeno infrastrukturo, ureditev zemljišča in nezmožnost izvajanja njihove dejavnosti.

Od ministrice za notranje zadeve pa je dodatno zahtevala, naj kljub Šeficevim zagotovilom še sama pisno zagotovi, da na Črnomaljskem predvidevajo izključno vzpostavitev sprejemno-registracijskega centra, ki bo aktiviran le v primeru območnega daljšega okrepljenega migracijskega pritiska in da bo ta deloval kot center zaprtega tipa, v katerem bi posameznike zadrževali najdlje 72 ur, kolikor traja hitri postopek za vračanje na Hrvaško.

Županja je vnovič poudarila, da Občina Črnomelj ne bo dovolila gradnje stalnega begunskega namestitvenega centra in da bi glede na zagotavljanje varnosti lastnih občanov in le po pristanku svetnikov, pristala le na vzpostavitev sprejemno-registracijskega centra.

O vsem je seznanila tudi občinski svet, predsednika Krajevne skupnosti Črnomelj in predsednika Športno kinološkega društva Bela krajina, je še sporočila Čemas Stjepanovičeva.