favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Črnomlju je po toči na pomoč prišlo skoraj 3000 gasilcev in drugih pomagačev

Deli na:
V Črnomlju je po toči na pomoč prišlo skoraj 3000 gasilcev in drugih pomagačev

V Črnomlju so danes predstavili intervencijo po petkovem neurju s točo. Končali so jo v sredo, pri intervenciji je sodelovalo skoraj 2700 gasilcev in skoraj 300 drugih pomagačev, štirje gasilci so se lažje poškodovali. Z zaščitno folijo so začasno zaščitili nekaj več kot 1100 objektov, vseh skupaj z manj poškodovanimi pa je približno 1300.

Poveljnik štaba črnomaljske civilne zaščite Jože Weiss je navedel, da so pri intervencij med drugim uporabili dobrih 32 ton zaščitne folije, dobrih 700 kilogramov žebljev in 25 kubičnih metrov desk, porabili dobrih 12.100 litrov goriva in izdali nekaj več kot 2100 prehranskih obrokov.

Poveljnik Gasilske zveze Črnomelj Jože Vrščaj je povedal, da je prvi dan posredovanja sodelovalo 250 belokranjskih gasilcev, ki so jim v naslednjih dneh na pomoč priskočili kolegi iz drugih območij. Štirje gasilci so se tudi lažje poškodovali pri zdrsih in z urezninami. Poškodovali so tudi nekaj gasilske zaščitne opreme.

Gasilski regijski poveljnik Boštjan Majerle je dejal, da so belokranjskih gasilcem na pomoč priskočili kolegi iz 14 od 17 slovenskih regij ter kolegi iz hrvaškega Karlovca. Predstavniki civilne zaščite in županja Mojca Čemas Stjepanovič je opozoril tudi na nevarnost, ki s streh z neprimerno kritino ob vetru ali padavinah grozi mimoidočim in na nevarnost samovžiga premočenega sena.

Lastnike in upravljavce, ki poškodovane objekte še ne nameravajo ali ne zmorejo sanirati, so tudi pozvali, naj se povežejo s krovci, ki lahko PVC folijo na strehah poškodovanih objektov pritrdijo za daljše obdobje.

Predstavnica črnomaljskega Centra za socialno delo Marjetka Papež je predstavila pomoč, ki so jo v občini pripravili za socialno šibke oškodovance. Županja je namreč v ponedeljek imenovala posebno komisijo, ki bo pomoč razdeljevala glede na prispele prošnje. Komisija bo tudi bdela na tem, da pomoči ne bodo podvajali. Sicer pa je Center za socialno delo do danes prejel nekaj več kot 120 prošenj in območni Rdeči križ nekaj manj kot 40 vlog. Štab civilne zaščite je tudi vse občane pozval, da naj pomagajo starejšim glede informacij, kako zaprositi za pomoč.


Kot je povzela županja Čemas Stjepanovičeva, je občina državo že zaprosila za pomoč pri sanaciji posledic. Sicer pa skušajo črnomaljski občini pri odpravljanju posledice pomagati tudi različne organizacije in posamezniki.

Rdeči križ Slovenije (RKS) je iz svojega sklada solidarnosti za pomoč prizadetim v neurju območnemu združenju RKS Črnomelj danes nakazal pomoč v znesku 30.000 evrov.Denarno pomoč, vsaka po 10.000 evrov, sta do zdaj prispevali tudi Škofija Novo mesto in slovenska Karitas. Prostovoljne denarne prispevke za prizadete družine in posameznike RKS še naprej zbira na posebnem računu in s SMS donacijami.

Na RTV Slovenija bodo drevi ob 19.30 s posebno humanitarno Slovensko kroniko na prvem sporedu začeli akcijo zbiranja sredstev za pomoč Belokranjcem v stiski.

Po podatkih, predstavljenih na torkovi izredni občinski seji, skupna škoda v Občini Črnomelj znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov.

Škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za 100.000 evrov, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330.000 evrov škode. Ocena skupne škode še ni dokončna.

Petkovo neurje je s točo prizadelo tudi del sosednje semiške občine, kjer je nastalo sicer neprimerno manj škode. Semičani lahko podobno kot Črnomaljci na črnomaljski občini škodo do 22. junija prijavijo na semiški občini.