Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ogenj na meji: nad Dragonjo se je dvignil steber črnega dima (FOTO)

Deli na:
Ogenj na meji: nad Dragonjo se je dvignil steber črnega dima (FOTO)

V zbirnem centru za embalažo v Dragonji je zagorelo. - Foto: Twitter - Bojan Marsič

Požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji so gasilci omejili. Zagorelo je sicer na deponiji, kjer je okoli 200 ton različnih odpadkov, je za STA pojasnil vodja intervencije Denis Slavec iz Gasilske brigade Koper. Po njegovih besedah je zadeva "v 95 odstotkih rešena", zaradi tlenja pa so vso noč zalivali prizorišče.

Na deponiji, kjer je zagorelo, je sicer okoli 200 ton različnih odpadkov, od stekla, papirja, sveč do plastike in pločevink. Kot je pojasnil Slavec, je ogenj preskočil z manjšega na večji kup, kjer se nahaja od 160 do 170 ton odpadkov. Gasilci so zato požar presekali s kopači, da se ni razširil.

Zaradi dima so pozvali vaščane bližnjih vasi Krkavče in Sveti Peter, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem. Tudi gasilci so med intervencijo nosili zaščitne maske, a zaradi dima nobeden od njih ni imel zdravstvenih težav.

V intervenciji je sicer sodelovalo okoli 50 gasilcev s 16 gasilskimi vozili tako iz slovenske Istre kot Krasa in Ilirskobistriškega.

Na ogled prizorišča požara je med drugim prišel državni sekretar na ministrstvu za okolje Marko Maver. Ta se je po ogledu kraja požara zahvalil vsem gasilcem in pripadnikom civilne zaščite, ki so sodelovali pri intervenciji.



"V naslednji dneh pričakujem, da bodo tudi inšpekcijske službe opravile svoje delo. Na ministrstvu za okolje in prostor pa imamo že pripravljeno uredbo o požarni varnosti z namenom, da se zmanjša riziko, da pride do tovrstnih požarov," je napovedal Maver, ki pa je opozoril, da ni mogoče popolnoma zagotoviti, da požarov ne bo.

Že včeraj popoldne je direktor družbe Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič povedal, da je zagorelo na eni od zbirnih ploščadi ob nekdanji deponiji. Po njegovih besedah se je zaradi goreče plastike valil črn smrdeč dim. V neposredni bližini požara sicer ni hiš, prav tako dim ni oviral čezmejnega prometa na mejnem prehodu Dragonja, je pojasnil.

Vzroka požara še ne poznajo, Gašpar Mišič pa meni, da je šlo verjetno za samovžig.

Gašpar Mišič je sicer po ogledu kraja požara izrazil presenečenje, da je hidrantno omrežje podhranjeno in ni delovalo, kot je treba. Ob tem je pojasnil, da morajo nujno celotno območje zbirnega centra opremiti s termokamerami, da bi dovolj zgodaj zaznali vsako spremembo v temperaturi.