profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gasilci, ki so se v Kemisu borili s požarom, na dodatnih zdravniških pregledih

Deli na:
Gasilci, ki so se v Kemisu borili s požarom, na dodatnih zdravniških pregledih

Foto: Bobo

Gasilci, ki so sodelovali v intervenciji gašenja požara v Kemisu, danes začenjajo usmerjene zdravniške preglede na Inštitutu za medicino dela UKC Ljubljana.

Kot je pojasnila vodja inštituta Metoda Dodič Fikfak, jih bodo lahko dnevno pregledali največ 12, ugotovitve pa bodo lahko komentirali, ko bodo pregledali vse prijavljene.

Štiri tedne od požara v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis z Vrhnike so danes začeli z usmerjenimi zdravniškimi pregledi gasilcev, ki so v noči s 15. na 16. maj sodelovali v intervenciji gašenja požara v Kemisu. Za preglede so se dogovorili v vrhniški civilni zaščiti.

Kot je dejala glavna sestra Zdravstvenega doma Vrhnika in članica vrhniške civilne zaščite za področje zdravstva Špela Rot, je zadeve prevzela v svoje roke gasilska zveza in o tej možnosti obvestila poveljnike vseh enot, ki so sodelovale v intervenciji. "Tisti gasilec, ki bo želel, se bo lahko prijavil in bo napoten na preglede. Ne bo šlo za enkratne preglede, ampak za spremljanje skozi daljši čas," je pojasnila. Koliko gasilcev se je prijavilo, še ni znano.

Gasilcem bodo opravili celovite klinične preglede, med drugim jim bodo opravili spirometrijo (test pljučne funkcije) in jetrne teste. Kot je zagotovila Rotova, bodo vsakega posameznika obravnavali individualno in se o potrebnih nadaljnjih preiskavah odločali glede na ugotovitve. Rezultate bo dobil vsak gasilec sam, računajo tudi na skupno poročilo o ugotovitvah.