Revija Reporter
Slovenija

Draga Eva! Užaljeni Janša pisal Evi Irgl: Tudi za umor sta potrebna dva

M. M.

18. okt. 2024 13:58 Osveženo: 14:01 / 18. 10. 2024

Deli na:

Eva Irgl in Janez Janša – nikoli več se ne bosta tako prijateljsko sprehajala.

Primož Lavre

Potem ko je Eva Irgl prejšnji teden izstopila iz stranke SDS, ji je prvak SDS Janez Janša poslal užaljeno pismo. Uradno namenjeno njej, neuradno pa članstvu, ki ga je od Janše prejelo le en dan po tem, ko ga je poslal Irglovi.

Janša se je zlasti obregnil ob utemeljitev Irglove za odhod iz stranke. »Odločitev za ta korak ni bila lahka, ampak čutim, da je bila nujna. V meni je dozorela naravno. Namreč ujetost v žaljivo in sovražno atmosfero nas družbo kot celoto že dolgo vleče navzdol in hromi naše potenciale,« je zapisala na facebooku.

Janša ji odgovarja, da je s takim pojasnilom krivdo za izstop pripisala tudi SDS, a da po njegovem tudi sama nosi njen delež. »Tudi za umor sta namreč potrebna dva. Morilec in žrtev. To pa seveda ne pomeni, da sta oba kriva. Ti pa s svojim zapisom ob izstopu oba izenačuješ,« jo je napadel Janša.

»Draga Eva, ničesar velikega ni možno zgraditi na prelomljeni besedi in dejanjih brez časti,« ji sporoča. In ji hkrati očita še oportunizem: »V 20 letih tvojega članstva v SDS, ki se do dneva ujema s tvojo neprekinjeno poslansko službo, je bilo na desetine tvojih bolj izpostavljenih kolegov iz stranke ovadenih, preganjanih, sojenih, vrženih na cesto brez službe ali na številne druge načine šikaniranih pod krinko čiščenja janšistov.«

Od nje tako kot od Logarja zahteva vrnitev poslanskega mandata, ki ga po njegovem ne bi dobila brez pomoči stranke.

Objavljamo pismo Janše Irglovi:

»Draga Eva,

če bi tvoje pismo odprl včeraj, preden je izstop odmeval v medijih, bi ti verjetno odgovoril zgolj: pričakovano, zanimiv timing, hvala za tvoj prispevek, vrni mandat, srečno pot in vse dobro.

Ker pa sem pošto odprl na sodišču v odmoru med sojenjem v Celju – kjer se mučijo duša, telo in zdrava pamet – in vmes prebral tvoj zapis na FB, se mi vse skupaj vidi precej bolj kruto.

Za širno slovensko javnost si namreč na FB zapisala:

'Namreč, ujetost v žaljivo in sovražno atmosfero nas družbo kot celoto že dolgo vleče navzdol in hromi naše potenciale.

Politična širina, raznolikost pogledov, pripravljenost na skupno iskanje najboljših rešitev pa nas lahko pelje navzgor.'

Ko to zapišeš ob izstopu iz stranke, jo s tem de facto obtožiš krivde oziroma sokrivde za takšno stanje. V smislu tistega rekla, češ da sta za prepir potrebna dva.

V bistvu pa je pri ujetosti v sovražnost, ki jo opisuješ, bolj primeren odgovor na to frazo, ki se glasi: Tudi za umor sta namreč potrebna dva. Morilec in žrtev. To pa seveda ne pomeni, da sta oba kriva. Ti pa s svojim zapisom ob izstopu oba izenačuješ.

20 let si bila zraven, ko smo ne samo govorili o sodelovanju, ampak smo ga uresničevali. Vse naše vlade so bile koalicija tudi s strankami levega pola. Edini smo opoziciji ponudili partnerstvo za razvoj. Nikoli nismo izključevali.«