Revija Reporter
Slovenija

Usoda guvernerskega kandidata predvidoma znana v torek

STA

2. okt. 2018 11:41 Osveženo: 11:41 / 02. 10. 2018

Deli na:

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc.

Bobo

Kolegij predsednika DZ bo v četrtek odločal o predlogu, da poslanci o tem, ali naj guverner Banke Slovenije postane Primož Dolenc ali ne, odločajo na izredni seji DZ prihodnji torek. Dolenc za izvolitev na tajnem glasovanju potrjuje 46 poslanskih glasov.

Predsednik države Borut Pahor ga je na to mesto predlagal kljub temu, da v DZ uradno ne uživa zadostne podpore. Ocenil je, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in vzbuja zaupanje za opravljanje funkcije. Po njegovem bi "po prepričljivi javni predstavitvi utegnil dobiti potrebno podporo v DZ".

Dolenc, ki se je javnosti predstavil pred dobrim tednom dni, lahko po napovedih pričakuje podporo SD, DeSUS, SNS in SMC, kar mu prinaša 29 glasov. Medtem še vedno ni znana odločitev LMŠ, ki bi mu lahko prinesla 13 glasov. NSi je napovedala, da se bo o podpori izjasnila na sami seji DZ, medtem ko so v SDS, Levici in SAB podporo kandidatu odrekli.

Če bo Dolenc na tajnem glasovanju DZ dobil zadostno podporo, bo postal peti guverner slovenske centralne banke. Če mu ne bo uspelo, se to ne bo zgodilo prvič v zgodovini izbire guvernerja. V tem primeru bo moral Pahor po uradnem obvestilu iz DZ v 14 dneh sporočiti svojo odločitev o nadaljnjem postopku za izvolitev novega guvernerja.