Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uran zanika očetovstvo, Stres zavrača krivdo za sporne posle z Vegradom

Deli na:

Vatikan ni zahteval, da se nadškofa Franc Kramberger in Alojz Uran umakneta iz javnega življenja, je izjavil ljubljanski nadškof Anton Stres. Sam tudi zavrača odgovornost za sporne cerkvene posle z Vegradom.

Na novinarski konferenci je Stres zanikal, da bi imel kaj s spornimi posli mariborske škofije z Vegradom pri obnovi dvorca Betnava. Podpisal sem pogodbo, je dejal, a ta po njegovih besedah ni bila sporna ali protizakonita, temveč v interesu cerkve. Dva meseca kasneje je odšel v Ljubljano in se s poslom ni več ukvarjal, pravi, zato tudi ne more sprejeti odgovornosti za dejanja, ki so bila predmet kriminalistične preiskave.

Prebrani sta bili tudi izjavi Urana in Krambergerja, ki sta se odzvala na poročanje medijev, da je Vatikan zahteval njun umik iz javnega življenja in prekinitev sodelovanja v Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Uran je zavrnil očitke, da bi Vatikan od njega zahteval, naj opravi test očetovstva, in zanika, da bi imel otroke: "Domneve o mojem očetovstvu so neutemljene." Kramberger pravi, da je z upokojitvijo avtomatsko prenehal biti član SŠK, zato se je umaknil v zasebno življenje.

Upokojeni škofje običajno ne sodelujejo v SŠK, pojasnjuje Stres, a za Urana, Krambergerja in upokojenega nadškofa Jožefa Smeja so naredili izjemo. Ker je slednji nedavno dopolnil 90 let, se je SŠK odločila za prerazporeditgev funkcij in prekinitev članstva v konferenci vsem trem nadškofom.