Revija Reporter
Slovenija

Uradno: postopki za Šamijevo premestitev na Hrvaško že potekajo

STA

8. feb. 2018 6:00

Deli na:

Ahmad Šami

Bobo

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je včeraj za zaprtimi vrati obravnavala varnostne razmere na območju Zahodnega Balkana in Slovenije ob ponovnem odpiranju balkanske poti za ilegalne migrante. Predsednik komisije Branko Grims (SDS) je po seji ocenil, da bi moral podatek o 80 odstotkih več ilegalnih migracij vse skrbeti.

Grims je v izjavi novinarjem ocenil, da tokrat pri t. i. balkanski poti ne gre za organiziran tok migrantov, ampak prihaja do razpršenega toka, ki se mu priključujejo različne kriminalne združbe. Kot je pojasnil, po navedbah pristojnih služb pot od Beograda do Trsta stane 900 evrov, kar pa da se "praviloma plačuje z drogo in se torej razcveta kriminal v vseh oblikah".

Ob tem je opozoril, da se tudi v mednarodnem okolju sešteva več neugodnih dejavnikov, ki vplivajo na položaj Slovenije in varnostni položaj v naši državi. Med drugim je pojasnil, da je v Grčiji danes okoli 60.000 ilegalnih migrantov, ki iščejo možne poti naprej v EU.

Za Slovenijo je po Grimsovih ocenah izjemno zaskrbljujoča pot, ki se odpira proti Bosni, saj da gredo tam najbolj radikalni posamezniki. Po njegovih navedbah se še dodaten tok odpira preko Srbije, saj so ukrepi na meji z Bolgarijo ostri, na meji z Madžarsko pa migrante ustavlja ograja. "To so razlogi, zaradi katerih se migrantski tokovi čedalje bolj obračajo v naši smeri," je prepričan poslanec SDS.

Izpostavil je še nastop desne vlade v Avstriji, ki napoveduje zaostritev migracijske politike, drug potencialni problem pa so po Grimsovem mnenju volitve v Italiji, kjer za zdaj izrazito vodijo desne stranke, "ki napovedujejo bistveno zaostritev azilne politike in pospešen izgon vseh, ki ne izpolnjujejo pogojev za azil".

Sicer pa je treba po Grimsovih navedbah pohvaliti slovensko vlado, ker ni odstranila ograje oz. zaščitnih ovir z meje. Spomnil je na ilegalne migrante na južni meji v zadnjem tednu ter pojasnil, da gre le kakšen odstotek ilegalnih migrantov čez mejo tam, kjer je ograja, ostali pa tam, kjer ob nasprotovanju domačinov ograja ni bila postavljena. Poslanec je pohvalil tudi delovanje vojske, ki redno sodeluje pri mejni kontroli.

Sicer pa je ob novinarskem vprašanju glede mnenja policije, da skoraj 80-odstotno povečanje ilegalnih migracij ni zaskrbljujoče, ocenil nasprotno. "Ta odstotek je zaskrbljujoč za vse, saj gre za povečanje na letni ravni," je dejal.

Grims je pristojne tudi vprašal glede statusa sirskega begunca Ahmada Šamija. Prejel je odgovor, da je Šami še vedno v Sloveniji, po zagotovilih državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica pa že tečejo postopki za njegovo premestitev na Hrvaško, je pojasnil predsednik komisije.