Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Janša: Če so Thompsona prepovedali zaradi njegovih nazorov, imamo politično policijo in režim

Deli na:
Janša: Če so Thompsona prepovedali zaradi njegovih nazorov, imamo politično policijo in režim

Foto: Bobo

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je včeraj seznanila z varnostnimi razlogi za prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkoviča - Thompsona.

V razpravi se je izpostavilo vprašanje, ali je komisija pristojna za obravnavo tega primera. Stališči Branka Grimsa (SDS) in Jasne Murgel (SMC) o tem sta bili nasprotujoči.

Upravna enota Maribor je ugodila predlogu policije in prepovedala sobotni koncert glasbenika Thompsona v Festivalni dvorani Lent. Policija je prepoved predlagala, ker po njenih navedbah informacije, ki jih je zbrala, kažejo na povečano tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj.

Poslanka SMC Murglova je na včerajšnji za javnost odprti seji opozorila, da parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ni pristojna obravnavati primera, pri katerem policija za oceno varnostnega tveganja ni izvajala prikritih preiskovalnih metod. Po njenih besedah je za presojo ustreznosti policijske ocene pristojno ministrstvo za notranje zadeve.

Predsednik komisije iz vrst SDS Grims, ki je sejo tudi sklical, se z Murglovo ni strinjal. Po njegovih besedah se pristojnost komisije "ne konča v trenutku, ko nekdo reče, da ni izvajal prikritih preiskovalnih metod". Pri tem je policiji očital, da je povečano varnostno tveganje utemeljila zgolj s svetovnonazorsko usmerjenostjo hrvaškega glasbenika.

Varnostne razloge za predlog policije, naj se koncert prepove, je komisiji predstavil generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge na ministrstvu za notranje zadeve Lado Bradač. Izpostavil je, da je na oceno policije o povečanem tveganju vplivala tudi napoved protesta nasprotnikov hrvaškega glasbenika in nameravani prihod Thompsonovih radikalnih privržencev na koncert.

Protest je sicer napovedala Socialistična partija Slovenije, so v sredo sporočili iz stranke, ki se označuje za stranko intelektualcev in proletariata.

Bradač je na komisiji tudi dejal, da je organizator koncerta na ministrstvo za notranje zadeve že poslal "obsežno" pritožbo na odločitev mariborske upravne enote o prepovedi koncerta. Izpostavil je, da je v tem primeru policija zgolj stranka v postopku, ki je podala predlog, odločitev pa je bila izključno v pristojnosti upravne enote.

Po Grimsovih besedah pa se je Bradačeva razlaga razlikovala od pisnega pojasnila varnostnih razlogov za prepoved koncerta, ki ga je komisija dobila od policije. Po besedah poslanca SDS pisna verzija temelji predvsem na svetovnonazorski usmerjenosti glasbenika, kar je po njegovi oceni nevzdržno in pritrjuje temu, da imamo v Sloveniji namesto strokovne politično policijo.

Grims je svoje besede utemeljil z navedbo iz pisnega pojasnila policije, da je "glede na svetovnonazorsko usmerjenost glasbenika, pevca Thompsona podana utemeljena verjetnost, da se bodo koncerta udeležili radikalizirani posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti glasbenika prepovedani oz. se bodo koncerta z namenom vsiljevanja izvrševanja kaznivih dejanj udeležili njegovi radikalni privrženci s Hrvaške".

Prav tako je v pojasnilu policije zapisano, da je napoved koncerta "v slovenskem prostoru povzročilo javno nasprotovanje, saj je pevec slovenski in širši evropski javnosti znan kot izvajalec, ki je v preteklosti javno simpatiziral z ustaštvom in imel izrazito radikalen odnos do Srbov," je dejal Grims.

Poslanec SDS Janez Janša je izrazil razočaranje, da so tisti, ki so na policiji in ministrstvu dejansko odgovorni pojasniti primer Thompson, "stisnili rep med noge" in niso prišli na komisijo. Izrazil je upanje, da prepoved koncerta vendarle ne bo obveljala, saj bi se po njegovih besedah s prepovedjo vrnili v čase pred 40 leti.

"Če bo prepoved obstala zaradi svetovnonazorskih razlogov, potem imamo ne le politično policijo, ampak tudi režim," je dejal Janša. Po njegovih besedah policija z oceno o povečanem varnostnem tveganju zavaja javnost, da Thompson pooseblja ustaštvo. Dodal je, da se je hrvaški glasbenik v javnosti od ustaštva že večkrat distanciral.

Poleg Grimsa, Murglove in Janše sta se od poslancev včerajšnje seje komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb udeležila le še Matej Tonin (NSi) in Žan Mahnič (SDS). Preden je komisija glasovala o Grimsovem predlogu sklepa je sejo zapustila tudi Murglova.

Preostali poslanci so s štirimi glasovi za in nobenim proti potrdili sklep, s katerim komisija ugotavlja, da pisni predlog policije za prepoved koncerta ne temelji na ustreznih in preverljivih varnostnih dejstvih, ampak izhaja zgolj iz politične ocene ideoloških stališč glasbenika.

Nihče iz poslanske skupine ZL se ni udeležil seje komisije, je pa njen vodja Luka Mesec v izjavi za medije ocenil, da je koncert "absolutno nesprejemljiv, zato bi morali pristojni organi ukrepati brez tega, da primer Thompson postaja nacionalna politična tema". Po besedah poslanca so ljudje, kot je Thompson, "s svojo glasbo dajali glasbeno podlago zločinom, ki so se dogajali v jugoslovanskih vojnah".

Mesec je dodal, da je diskurz Thompsonove glasbe še vedno enako sporen, kot je bil takrat, "posebej v luči tega, da se v Sloveniji in širše spet pojavljajo ideologije, ki pozivajo k verski, etnični, rasni ter nacionalni nestrpnosti in nasilju". Po njegovih besedah je v tem smislu Thompsonov koncert zgolj prilivanje olja na ogenj.