Revija Reporter
Slovenija

Uporniškim poslancem DeSUS grozi izključitev: bodo danes ostali brez stranke?

STA
3 1.244

14. maj. 2021 5:57

Deli na:

Poslanec DeSUS Ivan Hršak.

Bobo

Izvršni odbor DeSUS in zatem svet stranke bosta danes razpravljala o pripravah na junijski volilni kongres. Kot so v četrtek pojasnili v poslanski skupini, pa naj bi dnevni red razširili tudi s predlogom za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke. Nekateri naj bi želeli tudi zamenjavo predsednika sveta stranke Antona Urha.

Zasedanja izvršnega odbora in sveta stranke se bodo udeležili tudi strankini poslanci. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je v četrtek pojasnil, da naj bi na stranko prišlo nekaj predlogov pokrajinskih odborov za izključitev poslancev DeSUS iz stranke. A je napovedal zahtevo, da se ugotovi, ali so organi pokrajinskih odborov uradno to sprejeli ali ne.

O morebitnem predlogu za izključitev poslancev odločajo njihovi matični občinski odbori. Če slednji takega sklepa ne bi podprli v roku 30 dni, pa poslance lahko izključi izvršni odbor, je v četrtek pojasnil poslanec DeSUS Ivan Hršak.

Tako Jurša kot Hršak ocenjujeta, da bi bila izključitev poslancev iz stranke unikum v evropski parlamentarni demokraciji. Upata, da bo prevladal razum in se to ne bo zgodilo. Četudi se bo, pa bodo delovali v poslanski skupini DeSUS do konca mandata, sta napovedala. V poslanski skupini DeSUS so sicer štirje poslanci, a Robert Polnar ni več član stranke.

Na poslansko skupino DeSUS največkrat letijo kritike, češ da tudi po izstopu iz koalicije Janeza Janše podpirajo vlado. Poslanci odgovarjajo, da so razumna opozicija, ki podpira dobre predloge katere koli strani. Med vodstvom DeSUS in poslanci je sicer že dolgo napeto. Javno so si aprila prišli navzkriž tudi z začasno vodjo DeSUS Brigito Čokl.

Kongres DeSUS bo predvidoma 19. junija. Za novega predsednika stranke kandidirajo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc.