krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo najprej padla Aleksandra Pivec, nato še Janševa vlada?

Deli na:
Bo najprej padla Aleksandra Pivec, nato še Janševa vlada?

Pivčevo kljub vsem aferam odločno podpirajo v SDS, ob obisku na Krasu jo je zaščitil predsednik vlade Janez Janša, s katerim se zelo dobro razume. - Foto: Primož Lavre

V primeru izglasovane nezaupnice Aleksandri Pivec v svetu stranke, bi sledil izredni kongres, na katerem bi razpravljali tudi o odhodu Desusa iz Janševe vlade.

Predsednica stranke Desus in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec bo zelo težko politično preživela, ne le zaradi nepojasnjenih računov, ampak tudi zaradi arogantnega odnosa do javnosti in celo do lastne stranke. »Če navedbe držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke,« je prejšnji teden izjavil vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša, ki je ministrico povabil na srečanje s poslanci v petek. Pod vabilo se je podpisalo vseh pet poslancev stranke.

A Pivčeva jim je odgovorila zelo arogantno, po tviterju, ki ga sicer ne uporablja nihče od njenih poslancev: »Zaradi odsotnosti se bom s poslanci poslanske skupine Desusa sestala takoj, ko se vrnem v Ljubljano (predvidoma naslednji ponedeljek), kjer bom poslancem podala vsa pojasnila, povezana z mojim delom.«

Naši viri ne verjamejo, da bi stranko začasno prevzel podpredsednik Anton Balažek, ki je sicer bližje desnici, saj se bodo v primeru izglasovane nezaupnice Pivčevi najverjetneje morali posloviti tudi vsi podpredsedniki. Edina logična izbira bi bil Tomaž Gantar.

Tako nači komuniciranja je zmotil tudi predsednika sveta stranke, sicer ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je bil eden najpomembnejših podpornikov Pivčeve na januarskem kongresu, na katerem je premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca. Gantar je v izjavi za TVS dejal, da bi bilo bolje, če bi predsednica s poslanci komunicirala po telefonu.

Strinja se tudi z zahtevo poslanske skupine, da najpozneje do 25. avgusta skliče sejo sveta stranke, na kateri bodo glasovali o zaupnici predsednici, kar sicer zahteva več lokalnih in pokrajinskih odborov: »Mislim, da to naši člani pričakujejo in je pošteno. Moramo se zavedati, s kakšnim bremenom bo šla naprej, če bo nadaljevala vodenje oziroma kaj pomeni za stranko, če ne pride do spremembe.« Ob tem je priznal, da v stranki že nekaj časa vlada določeno nezadovoljstvo, to pa je zdaj »še dodatna kaplja čez rob«.

Foto: Bobo - Predsednica stranke Desus in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec bo zelo težko politično preživela, ne le zaradi nepojasnjenih računov, ampak tudi zaradi arogantnega odnosa do javnosti in celo do lastne stranke.

Laži in manipulacije

Po zadnjih medijskih razkritjih je Pivčeva nastanitev v hotelu Grahor, kjer je tudi večerjala, plačala šele po novinarskih vprašanjih iz Dnevnika, pred tem pa je bil račun izdan družbi Vinakras, ki je ministrici in njenima sinovoma plačala ekskurzijo po Krasu, kosilo, večerjo in turističnega vodnika. Nastanitev v Izoli pa je plačala občina, ob čemer so spreminjali račun za nazaj in z njega izbrisali imena (na prvotni naročilnici sta bila poleg ministrice navedena tudi oba sinova).

Poleg tega je občina Pivčevi, sinovoma in prijateljici starejšega sina plačala prenočitev v hotelu Marina že lani, ko je bila ministrica v vladi Marjana Šarca. Tako je Pivčeva lagala medijem, ko je trdila, da je bila na Krasu en dan poslovno, drugi dan zasebno z družino, da je poravnala vse račune zasebnega dela obiska, da sta sinova v Izoli bivala pri prijateljih in da naj bi v sobi, rezerviranih zanju, bivala policista, kar je policija demantirala. Spomnimo, da je zaradi laži Gregorja Golobiča o lastništvu v Ultri propadla stranka Zares, ki ni več prišla v parlament, danes pa je ni več. Podobno zdaj upada podpora Desusa v javnomnenjskih anketah.

Dodatno razburjenje med člani je po naših virih povzročila fotografija Pivčeve s kolegom zunanjim ministrom Anžetom Logarjem iz SDS, s katerim sta prejšnjo nedeljo skupaj nazdravljala v Jeruzalemskih goricah s šiponom, letnik 1971. Kot je znano, Pivčevo kljub vsem aferam odločno podpirajo v SDS, ob obisku na Krasu jo je zaščitil predsednik vlade Janez Janša, s katerim se zelo dobro razume. Vendar ji mnogi člani v Desusu očitajo preveč popustljiv odnos do največje vladne stranke, ko gre za netenje ideoloških sporov ter solistične akcije njenih ministrov, npr. pisma, ki so jih pošiljali v tujino ali pa neusklajeni predlogi o medijski zakonodaji.

Na izrednem kongresu bi delegati zelo verjetno glasovali tudi o tem, in glede na trenutno ozračje naj bi bila večja verjetnost, da bi Desus zapustil vladno koalicijo.

Mimogrede, Pivčeva je v četrtek medijem sporočila, da bo v ponedeljek predstavila tudi stališče stranke Desus glede predloga medijske zakonodaje. Toda naši viri opozarjajo, da razprava o tem v stranki sploh še ni potekala, zato ni jasno, kakšno stališče bo sploh predstavila.

Z nezaupnico do izrednega kongresa

Nezadovoljstvo do Pivčeve so do zdaj izrazili vsaj trije od desetih pokrajinskih odborov Desusa, in sicer ljubljanski, celjski in dolenjski. Podobno je pričakovati tudi v pomurskem odboru, kjer so glasovanje prestavili. Pivčevo pa so podprli v severnoprimorskem, podravskem in koroškem odboru. Glede na zadnje dogodke bo zelo težko prepričala poslance (dva je že tako nista podprla na kongresu, tretjega pa tam sploh ni bilo), prav tako tudi člane sveta. Če ji bodo izglasovali nezaupnico, bodo sklicali izredni kongres, do takrat pa imenovali začasnega predsednika stranke.

Naši viri ne verjamejo, da bi stranko začasno prevzel podpredsednik Anton Balažek, ki je sicer bližje desnici, saj se bodo v primeru izglasovane nezaupnice Pivčevi najverjetneje morali posloviti tudi vsi podpredsedniki. Tako bi bil edina logična izbira Tomaž Gantar, ki bi potem veljal tudi za favorita na kongresu. Vrnitev Karla Erjavca naj bi bila precej manj verjetna. Znano pa je, da se Gantar in Janša ne razumeta najbolje, zato ni samoumevno, da bi stranka ostala v vladi.

Na izrednem kongresu bi delegati zelo verjetno glasovali tudi o tem, in glede na trenutno ozračje naj bi bila večja verjetnost, da bi Desus zapustil vladno koalicijo.