Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Umrl je general Ivan Hočevar, ki je maja 1990 razorožil slovensko Teritorialno obrambo

Deli na:
Umrl je general Ivan Hočevar, ki je maja 1990 razorožil slovensko Teritorialno obrambo

Tanki JLA so leta 1991 zapustili Slovenijo (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

General Hočevar je leta 1990 vodil tedanjo republiško Teritorialno obrambo. Po zmagi Demosa na demokratičnih volitvah je le dan pred nastopom Demosove vlade (ta je začela mandat 16. maja 1990) izvršil ukaz poveljstva Jugoslovanske ljudske armade iz Beograda o prenosu orožja od TO v skladišča JLA. Obrambna moč Slovenije na poti k osamosvojitvi je bila tako bistveno zmanjšana.

Po besedah naših virov je 87- letni general Ivan Hočevar umrl pred nekaj dnevi, pokopali pa so ga v domači Kostanjevici na Krki. Poveljevanje TO je prevzel leta 1987, pred tem je imel bleščečo kariero v strukturah JLA.

Kot so pred časom zapisali na portalu posavci.si, je šolanje ne letalski akademiji v Beogradu zaključil leta 1954 kot najboljši v letniku. Leta 1971 je zaključil šolanje na poveljniško-štabni akademiji vojnega letalstva in protiletalske obrambe ter šolo ljudske obrambe. Služboval je v več krajih po Jugoslaviji. Imel je čin generalpodpolkovnika, prejel je številne nagrade in priznanja, med drugimi najvišje priznanje JLA – nagrado »22. december«.


Ukaz o premestitvi orožja TO pod okrilje JLA (dejansko razorožitev zametka slovenskih obrambnih sil) je dal 15. maja 1990 podpisati svojemu namestniku Dragu Ožboltu. Kasneje je odšel v Beograd, kjer je za »nagrado« dobil položaj namestnika načelnika generalštaba za vojno letalstvo in protiletalsko obrambo pri zveznem sekretariatu za ljudsko obrambo. Upokojen je bil leta 1992.

Zgodovinar Damijan Guštin z Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani je lani v intervjuju za RTV Slovenija potezo generala Hočevarja, ki se je namesto za zvestobo lastnemu narodu, odločil za zvestobo vrhu JLA v Beogradu, ocenil kot eno najbolj sramotnih obnašanj. Hočevar je v očeh mnogih obveljal za izdajalca slovenske domovine. Žal je predsedstvo Slovenije pod vodstvom Milana Kučana maja 1990 kljub obvestilu o razoroževanju TO z ukrepanjem zavlačevalo in razorožitev ustavilo šele tretji dan. Na srečo del občinskih štabov TO ukaza ni izvršil in je orožje ostalo v slovenskih rokah.

General je, kot pravijo poznavalci, že dlje časa živel v Ljubljani in ne več v Srbiji.