Revija Reporter
Slovenija

»Ukradena« vila je dražja od Janševe: toliko sta vredni nepremičnini SD in SDS

M. M.
1 10.702

12. okt. 2024 6:00

Deli na:

Glavni štab SDS na Trstenjakovi 8 - po oceni Gursa vreden 645.000 evrov.

Primož Lavre

Preverili smo, koliko sta po oceni Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) vredni najdražji nepremičnini, ki ju imajo v lasti slovenske politične stranke.

Gurs je namreč ta teden javnosti omogočil poskusni izračun posplošenih vrednosti nepremičnin, ki jih je moč preveriti na portalu Prostor.

NA TEJ POVEZAVI LAHKO SAMI PREVERITE VREDNOSTI NEPREMIČNIN

Pogledali smo, koliko sta vredni vili, ki ju imata v lasti stranki SD in SDS, dve nesporno največ vredni in tudi najbolj razvpiti nepremičnini slovenske politike.

Stranka SD je lastnica vile na Levstikovi ulici v Ljubljani, znane tudi kot »ukradena vila« ali »judovska vila«, saj je bila pred drugo svetovno vojno v lasti znane ljubljanske judovske družine Moskovič. Ta je hiši dala še tretje poimenovanje: »Moskovičeva vila«.

Judovska, ukradena ali Moskovičeva vila na Levstikovi v Ljubljani je v lasti stranke SD.

Primož Lavre

Zaradi zgodovine stavbe je prvak SDS Janez Janša SD očital, da ima sedež v »ukradeni judovski vili«. Stranka ga je tožila in zmagala – Janša se je moral SD opravičiti in ji plačati 12.476 evrov odškodnine z obrestmi.

Po oceni Gursa je sicer vrednost vile na Levstikovi 801.000 evrov. Gre za objekt s 379 kvadratnimi metri površine.

To je sicer le ocenjena vrednost nepremičnine, ki ni nujno enaka tržni vrednosti. Vila na Levstikovi je na trgu vsekakor vredna precej več, še spomladi jo je denimo SD, ki je močno zadolžena, poskušala prodati za dva milijona evrov.

Stranka je pod prejšnjim glavnim tajnikom Klemnom Žibertom svoj štab preselila iz vile na Levstikovi v poslovne prostore na Nazorjevi ulici v centru Ljubljane, za katere plačuje visoko (previsoko) najemnino. Novo vodstvo SD poskuša zdaj preko agencije Stoja Trade najti novega najemnika, ki bo pripravljen plačevati 13.111 evrov mesečno za 528 kvadratnih metrov prostorov v elitni lokaciji v centru Ljubljane.

Sedež stranke SDS na Trstenjakovi ulici v Ljubljani; tam naj bi se nahajala tudi zloglasna Klet.

Primož Lavre

Druga razvpita strankarska vila je na Trstenjakovi v Ljubljani, kjer ima sedež SDS. Po oceni Gursa je njena vrednost 645.000 evrov.

Gre za objekt s kar 586,8 kvadratnimi metri površine, za povrh je zraven še obsežen vrt. Glede na cene nepremičnin na ljubljanskem trgu lahko mirno rečemo, da je Gurs krepko podcenil vrednost vile na Trstenjakovi za Bežigradom. Podobne vile v tem delu Ljubljane se namreč prodajajo za nekajkrat višjo ceno.

Pa je vila kljub velikosti še premajhna za potrebe SDS, ki je letos v eni od sosednjih stavb kupila dodatne poslovne prostore.