cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SD za dva milijona evrov prodaja »ukradeno vilo«: če jo kupi Vežnaver, jo bo prodal za vsaj štiri milijone!

Deli na:
SD za dva milijona evrov prodaja »ukradeno vilo«: če jo kupi Vežnaver, jo bo prodal za vsaj štiri milijone!

T. i. Moskovičeva vila na Levstikovi v Ljubljani je v lasti stranke SD. - Foto: Primož Lavre

Stranka SD za dva milijona evrov prodaja vilo na Levstikovi v Ljubljano, ki je bila dolga leta sedež stranke. S prodajo želi poravnati dolg stranke, ki znaša okoli 1,8 milijona evrov, poroča TV Slovenija.

Iz vile se je stranka izselila konec lanskega leta, ko se je preselila v nove prostore na Nazorjevi ulici v Ljubljani, vilo pa je za dobrih 14 tisočakov mesečno oddala v najem svojemu Inštitutu 8. maj. Tega je namreč ustanovila kar sama stranka, zato so se pojavili očitki nezakonitega financiranja SD preko inštituta.

Po aferi Litijska je odstopil glavni tajnik Klemen Žibert, njegov začasni naslednik Matevž Frangež pa je šel v pregled strankinih financ in kar hitro napovedal prodajo vile na Levstikovi.

Gre sicer za vilo, ki je bila last v Auschwitzu umorjenega judovskega trgovca Feliksa Moskoviča. Podedoval jo brat njegove prav tako umorjene žene Klare Lajtner Ignat in jo leta 1947 prodal Dani Kos, ta pa jo je leta 1961 prodala splošnemu ljudskemu premoženju, torej državi.

Hvala, Janez: Kako je Janša financiral selitev SD iz »ukradene vile«

Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, je vilo pridobila v last na podlagi menjalne in darilne pogodbe z Republiko Slovenijo za del stavbe državnega zbora na Tomšičevi ulici, v kateri zdaj delujejo poslanske skupine.

Zaradi takega izvora vile je prvak SDS Janez Janša stranki SD očital, da ima sedež v »ukradeni judovski vili«. Zaradi teh očitkov ga je stranka tožila in na sodišču zmagal. Janša se je moral SD opravičiti in ji plačati 12.476 evrov odškodnine z obrestmi.

Cena dva milijona se zdi zelo nizka glede na stanje na trgu nepremičnin v Ljubljani – primerljivo velika vila v centru Ljubljena, ki je v lasti lovske zveze Slovenije, se denimo prodaja za štiri milijone. Tako ugodna cena utegne zamikati preprodajalce nepremičnin – spomnimo, afera Litijska je izbruhnila zaradi razkritja, da je podjetnik Sebastjan Vežnaver pravosodnemu ministrstvu za 7,7 milijona evrov prodal razpadajočo stavbo, ki jo je sam pred nekaj leti kupil za komaj 1,7 milijona evrov.