profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ugledniki pravniki so zgroženi nad "samovoljnim ravnanjem" vrhovnega sodišča, ki napada sodbo ESČP

Deli na:
Ugledniki pravniki so zgroženi nad "samovoljnim ravnanjem" vrhovnega sodišča, ki napada sodbo ESČP

Foto: Bobo

Skupina pravnih strokovnjakov, profesorjev ter bivših evropskih in ustavnih sodnikov je v današnjem javnem pismu kritizirala stališče vrhovnega sodišča do razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Pro Plus. Menijo, da gre za samovoljno ravnanje, ki nasprotuje temeljnim vrednotam evropskega ustavnega prostora in slovenski ustavi.

ESČP je v torek razsodilo v več let starem sporu med podjetjem Pro Plus in Slovenijo oz. Agencijo za varstvo konkurence (AVK). Zaradi kršitve pravice do poštenega sojenja mora država podjetju plačati 52.500 evrov odškodnine in pokriti za 10.000 evrov stroškov. Vrhovno sodišče pa je kasneje sporočilo, da jih ESČP z argumentacijo ni prepričalo. "Po mnenju vrhovnega sodišča ESČP ni v zadostni meri upoštevalo posebne določbe zakona o preprečevanju omejevanja konkurence," so na sodišču povedali STA.

"Spodaj podpisani pravni strokovnjaki, univerzitetni profesorji prava, nekdanji ustavni sodniki, sodnik ESČP in generalna pravobranilka na SEU ugotavljamo, da vrhovno sodišče za omenjeno stališče ni predstavilo nikakršne prepričljive argumentacije, ki bi bila utemeljena bodisi v slovenskem ustavnem pravu, pravu EU ali pravu Sveta Evrope. Nasprotno, sodba ESČP je pravno razumljiva, doktrinarno pričakovana in usklajena z dosedanjo prakso ESČP o pravici do poštenega sojenja," so zapisali v današnjem javnem pismu, ki so ga naslovili na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Dejana Židana, predsednika vlade Marjana Šarca ter pravosodno ministrico Andrejo Katič.

Stališče vrhovnega sodišča ocenjujejo kot "popolnoma samovoljno ravnanje", s katerim vrhovno sodišče krši tudi mednarodne zaveze Slovenije in posledično, po vzoru avtoritarnih držav, kot sta Turčija in Rusija, ogroža regionalni sistem varovanja človekovih pravic. Vrhovno sodišče pozivajo, da sporno obvestilo javnosti nemudoma umakne.


Tako ravnanje je namreč po njihovem prepričanju povsem nezdružljivo s slovensko ustavno ureditvijo in evropskimi ustavnimi standardi. Predsednike države, vlade in državnega zbora ter pravosodno ministrico so zato pozvali, naj se o zadevi opredelijo in storijo vse, kar jim ustavne pristojnosti omogočajo, da zagotovijo spoštovanje vladavine prava z uveljavitvijo sodbe ESČP v tem primeru.

Pod javno pismo  so se podpisali Matej Avbelj, Boštjan Brezovnik, Janja Hojnik, Borut Holcman, Janez Čebulj, Šime Ivanjko, Peter Jambrek, Tone Jerovšek, Matevž Krivic, Jernej Letnar Černič, Marko Novak, Barbara T. Perovič, Ciril Ribičič, Vasilka Sancin, Miha Šošić, Lovro Šturm, Andraž Teršek, Jurij Toplak, Ludvik Toplak, Matjaž Tratnik, Verica Trstenjak in Petra Weingerl.

Kot izjemno zaskrbljujoče in samovoljno pa so stališče vrhovnega sodišča danes označili v stranki NSi. "Prav vrhovno sodišče bi na področju varovanja načel pravne države, vladavine prava in varstva človekovih pravic moralo biti zgled za vse organe slovenskega pravosodja in vse slovenske državljane," so opozorili.

Do stališča vrhovnega sodišča je bil že pred dnevi v kolumni za Finance kritičen Matej Avbelj. "Če sme vrhovno sodišče, ker ga evropsko sodišče ni zadosti prepričalo s svojimi argumenti, preprosto reči 'ja ne priznajem ovaj sud', zakaj tega ne bi počele tudi druge veje oblasti in ne nazadnje tudi državljani," je opozoril na nedopusten odziv slovenskih vrhovnih sodnikov na sodbo ESČP.