bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Udbovec Janez Zemljarič propadel na sodišču: novinar Reporterja pravnomočno oproščen

Deli na:
Udbovec Janez Zemljarič propadel na sodišču: novinar Reporterja pravnomočno oproščen

Janez Zemljarič je pravnomočno pogorel na sodišču - Foto: Arhiv Reporterja

Višje sodišče je zavrnilo Janeza Zemljariča in potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je v njegovi zasebni tožbi zoper mene izreklo okrožno sodišče v Ljubljani. Nekdanji šef Udbe bo moral tudi plačati vse sodne stroške vključno z nagrado in potrebnimi izdatki mojega zagovornika, odvetnika Radovana Cerjaka.

Gre za zgodbo o umoru hrvaškega emigranta Nikice Martinovića leta 1975, ko je slovensko vejo SDV vodil Zemljarič, ki se je sodeč po dokumentih strinjal s predlogi njegovih podrejenih, da bi sodelavca Hanzija »namerili« v enega od njemu znanih ekstremistov. Hanziju je SDV v Mariboru izročila dva okvirja za brzostrelko, dva tedna pozneje pa je pod streli v Celovcu omahnil Martinović, vodja organizacije Pliberški častni vod, ki jo je SDV želela »paralizirati«.

Zgodbo smo v Reporterju objavili januarja 2014, ob tem pa smo objavili več dokumentov o udbovskih umorih hrvaških emigrantov. Zemljarič mi je ob tem odgovoril, da se z ustaši njegova služba ni ukvarjala, pozneje pa vložil kazensko tožbo zoper mene. Sodni postopek je stekel decembra lani in se končal januarja letos, okrožni sodnik Tomaž Bromše je poleg Zemljariča zaslišal tudi Leljaka in me po petih obravnavah oprostil.

Zgodbo smo v Reporterju objavili januarja 2014, ob tem pa smo objavili več dokumentov o udbovskih umorih hrvaških emigrantov

Višje sodišče se pridružuje razlogom, ki jih je navedbo prvostopenjsko sodišče, da sem kot novinar imel utemeljeni razlog verjeti v resničnost dokumentov, ki mi jih je zaupal publicist in raziskovalec Roman Leljak. Poleg tega sta bili obe objavljeni listini avtentični, saj izhajata iz Arhiva RS. Sodišče je tudi zavrnilo falzifikat z napačnim žigom, ki ga je Zemljarič predložil v pritožbi, po njem pa naj bi organizacija Hrvaško revolucionarno bratstvo sama priznavalo, da je likvidirala Martinovića.

Zaradi istega članka me kazensko preganja tudi nekdanji šef jugoslovanske SDV Silvo Gorenc, vendar se v tem primeru sodna obravnava še ni začela. Nekdanja udbovca sta kazensko preganjala tudi Leljaka, vendar je Zemljarič tožbo izgubil, Gorenc pa jo je umaknil.