zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk in Pahor za omejitev referendumov

Deli na:
Türk in Pahor za omejitev referendumov

Foto: Bobo

Predsedniška kandidata Danilo Türk in Borut Pahor sta za Primorske novice spregovorila med drugim o privatizaciji javnega sektorja in spremembah referendumske ureditve. Oba nasprotujeta privatizaciji javnega sektorja na področju šolstva in zdravstva, podpirata pa spremembe referendumske ureditve z omejitvijo možnosti predlaganja referendumov.

Türk meni, da gre pri privatizaciji javnega sektorja za preveč pomembne stvari, da bi jih prepustili zgolj tržnim zakonitostim. Zavzema se za solidarnost kot temeljni element socialne države.

Pahor zagovarja ohranitev javnih, vsem dostopnih storitev, tako na področju šolstva, visokega šolstva in zdravstva. Privatna iniciativa pa naj vstopi kot dopolnitev javne mreže tam, kjer ta ne more zagotoviti zadostne pokritosti, je dejal.

Po Türkovih besedah moramo referendum ohraniti kot ključni instrument oblasti ljudstva. Ker sedanja ureditev v nekaterih pogledih ni ustrezna, pa se zavzema, da se omeji možne predlagatelje. Ne zdi se mu prav, da imajo to možnost tudi poslanci.

Pahor podpira uvedbo kvoruma za veljavnost referendumske odločitve in ob tem pojasnjuje, da mora biti naloga političnih akterjev v referendumski kampanji, da s tehtno in argumentirano razpravo ljudem predstavijo razloge za oz. proti določenim rešitvam in jih tudi motivirajo za udeležbo na referendumu.

Narodnoosvobodilni boj za oba predstavlja temelj slovenske državnosti. Za Pahorja kot Primorca, ki izhaja iz partizanske družine, narodnoosvobodilni boj, kot je dejal, predstavlja enega izmed temeljev slovenske državnosti. Po Türkovih besedah pa je NOB zagotovil mesto slovenskemu narodu v koaliciji Združenih narodov, ozemeljsko podlago suverenosti in razvoj državnosti v okviru nekdanje jugoslovanske federacije.

Predsedniška kandidata načeloma podpirata uvedbo temeljnega dohodka (UTD). Vendar pot do tja vodi skozi resno in temeljito javno razpravo o naši prihodnosti, UTD je lahko eden od ključnih kamnov, na katere se lahko opre slovenske družba v prihodnje, je prepričan Türk. Po Pahorjevem mnenju bi bila prednost UTD velika preglednost socialne države ter znižanje stroškov in subjektivnih napak, ki jih povzročajo mehanizmi dodeljevanja različnih socialnih pravic.