zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Iz civilne družbe pozivi k zavrnitvi predlaganih sprememb referendumske ureditve

Deli na:
Iz civilne družbe pozivi k zavrnitvi predlaganih sprememb referendumske ureditve

Vili Kovačič - Foto: Bobo

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je na poslance naslovila javni poziv, naj ne podprejo predlaganih sprememb referendumske ureditve. Z enakim pozivom se je na poslance, ki bodo danes odločali, ali bo DZ začel postopek ustavne spremembe referendumske ureditve, obrnila tudi protestna iniciativa Referendum državljanom.  

Člani protestne iniciative Referendum državljanom so poslance vseh parlamentarnih strank pozvali, naj ustavijo projekt referendumskih sprememb. Kot so zapisali v pozivu, "spremembe zahtevajo več časa in seveda poglobljeno, odprto in enakopravno javno razpravo". Ob tem predlagajo, naj razprava poteka pod pokroviteljstvom predsednika republike, odločitev naj sprejmejo poslanci prihodnjega sklica parlamenta.

V protestni iniciativi Referendum državljanom so tudi napovedali referendum o noveli zakona o referendumu in ljudski iniciativi. "Zaenkrat bo to na srečo še po stari ureditvi. V kolikor pa boste spremembe vendarle sprejeli, bomo vložili zahtevo za ustavno presojo zakona pred ustavnim sodiščem," je zapisal predstavnik iniciative Vili Kovačič.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je razloge, zakaj poziva poslance, naj ne podprejo predlaganih sprememb referendumske ureditve, strnila v štiri točke: državljani moramo imeti možnost zavrnitve slabih zakonov, ki jih sprejme večina v DZ; predlagane spremembe vodijo v ukinitev družbenega in socialnega dialoga; pripeljale bodo tudi do poslabšanja socialnega in materialnega položaja družin: prav tako se s predlaganimi spremembami povečuje moč elit, ki so izropale državo.


"Če boste sprejeli radikalni predlog omejitve referenduma, ki je pred vami, se bojimo, da se v Sloveniji končuje obdobje socialnega dialoga, v katerem so partnerji vsaj približno v enakovrednem položaju," je v pozivu poslancem zapisal vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc, ki je bil tudi med glavnimi pobudniki referendumov o družinskem zakoniku in novele zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Po njegovih besedah ključni argument za spremembo referendumske ureditve, da so potrebne spremembe, ker referendumi onemogočajo reforme, "enostavno ne zdrži".

Odločno nasprotovanje predlaganim spremembam referendumske ureditve so izrazili tudi v Političnem združenju prapor svobode. Po njihovem mnenju so tovrstne težnje v ostrem nasprotju z "izvornimi načeli ljudovlade" v Sloveniji. "V kolikor bi tako ureditev vsilili že na začetku, ob osamosvojitvi, bi imeli v zadnjih 20. letih le dva referenduma, namesto okroglih dvajsetih. Bili bi le večji politični idioti, politična kasta pa bi še lažje usmerjala našo državo po svojih željah in interesih," je zapisal predsednik združenja Blaž Babič.

Poslanci bodo danes v okviru januarske seje odločali, ali bo DZ začel postopek ustavne spremembe referendumske ureditve. Da bi se postopek lahko začel, je potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. Za sprejem same ustavne spremembe pa je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev.