franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavno sodišče: Pirc Musarjeva je prekoračila pooblastila

Deli na:
Ustavno sodišče: Pirc Musarjeva je prekoračila pooblastila

Foto: Bobo

Informacijska pooblaščenka se ne sme vmešavati v postopke, ki jih vodi agencija za varstvo konkurence (AVK), je odločilo ustavno sodišče.

Sodniki so zavrgli zahtevo informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar za presojo ustavnosti pooblastila AVK, ki agenciji omogoča tudi zaseg elektronske pošte zaposlenih v podjetjih, kjer AVK opravlja preiskavo omejevanja konkurence.

Ustavno sodišče tako ni presojalo o pooblastilu, čeprav ima glede širine pooblastil pomisleke, je pa zato omejilo pristojnosti urada informacijske pooblaščenke pri inšpekcijskih postopkih.

Leta 2011 je AVK pri preiskavi Pro Plus zasegel tudi elektronsko pošto zaposlenih, zato je informacijska pooblaščenka proti agenciji sprožila inšpekcijski postopek, ker naj bi neupravičeno posegla v ustavno zaščiteno komunikacijsko zasebnost.

Ustavni sodniki so ob zavrnitvi zahteve Pirc Musarjeve tudi odločili, da inšpekcijski organ, torej tudi informacijska pooblaščenka, "nima zakonske podlage za vstop v posamičen pravni postopek in za neposredno poseganje v vodenje takega postopka". Ko je njen urad posegel v postopek AVK je po mnenju sodnikov "prekoračil svoje zakonske pristojnosti". Obenem je pooblaščenka posegla v samostojnost AVK, čeprav urad pooblaščenke ni nadrejen ostalim državnim organom.