benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tudi kardinal Rode na okrogli mizi ob 50. obletnici Drage

Deli na:
Tudi kardinal Rode na okrogli mizi ob 50. obletnici Drage

Foto: Bobo

V Ljubljani bo danes popoldan okrogla miza ob 50. obletnice Drage z naslovom Draga: prehojena pot, sedanjost in vizija, ki jo pripravljajo Svetovni slovenski kongres (SSK), tržaško Društvo slovenskih izobražencev in spletna revija Časnik.

Na okrogli mizi bodo udeleženci spregovorili o prehojeni poti ter o pomembnih vsebinskih, narodnostnih, kulturnih in političnih vidikih, ki jih je v preteklosti odpirala Draga ter spregovorili o mestu in vlogi Drage v prihodnosti.

Kot so sporočili iz SSK, bosta udeležence okrogle mize uvodoma pozdravila predsednik SSK Boris Pleskovič in predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor.

O Dragi, njeni zgodovini in njenem pomenu se bodo z urednikom Časnika Alešem Mavrom pogovarjali kardinal Franc Rode, publicist Igor Omerza in Tomaž Simčič iz Društva slovenskih izobražencev.

Po navedbah SSK je Draga od samega začetka tik ob slovenski meji na Opčinah pri Trstu ustvarjala prostor za odprt dialog tudi in predvsem o temah in vprašanjih, o katerih v matični Sloveniji zaradi komunističnega režima ni bilo dovoljeno govoriti. Na Dragi so nastopili najpomembnejši intelektualci in kulturniki slovenskega rodu, ki so v zadnjega pol stoletja pomembno sooblikovali miselni, kulturni, vrednostni in politični kontekst slovenskega naroda v vseh treh razsežnostih: v matični domovini, v zamejstvu in v zdomstvu.