premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Drago Jančar je nominiran za Tolstojevo nagrado

Deli na:
Drago Jančar je nominiran za Tolstojevo nagrado

Foto: Bobo

Slovenski pisatelj Drago Jančar je letos med nominiranci za nagrado ruskega muzeja Leva Tolstoja.

Forum slovanskih kultur te dni gosti predstavnike državnega muzeja Leva Tolstoja iz Jasne Poljane. V Konzorciju in v Cankarjevem domu sta potekala pogovora z vodjo raziskovanja v muzeju Galino Aleksejevo in vodjo mednarodnih projektov v muzeju Julijo Vronsko. Ta je predstavila tudi nagrado muzeja, za katero je letos nominiran tudi Drago Jančar.

V Konzorciju je bil včeraj pogovor z Galino Aleksejevo, ki po besedah direktorice Foruma slovanskih kultur Andreje Rihter velja za eno največjih poznavalk Tolstojevega življenja in dela na svetu, ter vodjo knjižne nagrade Jasna Poljana Julijo Vronsko. S strokovnjakinjama se je na temo Tolstoja in Jasne Poljane nekoč in danes pogovarjala založnica in pisateljica Jasna Tuma.

V petek zvečer pa bo ob zaključku Festivala Tolstoj, iskalec resnice v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma (CD) mogoče prisluhniti predavanju Galine Aleksejeve z naslovom V iskanju resnice: Tolstoj in utopija, v središču katerega bo Tolstojevo vseživljenjsko zanimanje za utopične družbe. Po predavanju bo sledil pogovor, v katerem bo sodelovala tudi Julija Vronska. Ta bo predstavila tudi nagrado Jasna Poljana.

Kot je za STA povedala Andreja Rihter, gre za prestižno mednarodno literarno nagrado, vredno 1,2 milijona rubljev. Med 28 letošnjimi nominiranci je tudi Drago Jančar, ki je prvi Slovenec, nominiran za nagrado. Kot zanimivost je Andreja Rihter omenila, da se lavreat sreča z družino Tolstojevih potomcev, ki jo sestavlja okoli 200 članov in se vsake dve leti zberejo v Jasni Poljani.Ruski državni muzej Leva Tolstoja namreč domuje na domačiji oziroma nekdanjem posestvu Tolstoja, okoli 200 kilometrov stran od Moskve. Gre za originalno ohranjeno infrastrukturo posestva, ki ga letno obišče več milijonov ljudi. Na posestvu, na katerem imajo samooskrbno kmetijstvo, je zaposlenih okoli 500 ljudi, je povedala Andreja Rihter.

Muzej je bil odprt leta 1921. Je drugi največji literarni muzej na svetu, ki še vedno zbira Tolstojeve prevode. Vsa Tolstojeva dela v muzeju so na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Muzej je bil ustanovljen in ostaja voden v družinskem krogu.

Z gostovanjem predstavnikov ruskega državnega muzeja v Forumu slovanskih kultur nadaljujejo sodelovanje z muzejem, ki so mu leta 2015 podelili nagrado Živa za najboljši slovanski muzej.

Gostovanje sovpada s sklepom Festivala Tolstoj, iskalec resnice, ki je v CD potekal od januarja. Med osrednjimi dogodki je bila predstava Vojna in mir v režiji Silvia Purcareteja, nastala v koprodukciji z ljubljansko Dramo in Mestnim gledališčem ljubljanskim. Do petka pa je v prvem preddverju CD odprta dokumentarna razstava. Na postavitvi, ki jo je zasnovala Jasna Andrić, je med drugim predstavljeno tudi Tolstojevo bivališče v Jasni Poljani.