sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Triglav pluje na misijo v Sredozemlje

Deli na:
Triglav pluje na misijo v Sredozemlje

Foto: Bobo

Večnamenska ladja Triglav bo popoldne odplula proti južnemu Sredozemlju, kjer bo naslednje tri do štiri mesece sodelovala v mednarodni operaciji EU proti tihotapcem migrantov Sophia. Na ladji bo 42 ljudi, 37 članov posadke in pet podpornih članov. V kontingentu sta tudi dve ženski, medicinska sestra in vojaška policistka.

Operacija Sophia je drugi del širše, mednarodne vojaške pomorske operacije Eunavfor Med, namenjene boju proti tihotapcem, ki čez Sredozemlje prevažajo migrante. Druga faza operacije je svoje ime dobila po somalijski deklici, ki se je rodila na eni od ladij v operaciji, z njo pa se je začel tudi dejanski boj proti tihotapcem. Druga in tretja faza gresta namreč v smeri iskanja, zasega in uničenja sredstev tihotapcev.

Kot pravijo v Slovenski vojski, bo ladja Triglav "zagotavljala razpoznavno taktično sliko v območju odgovornosti", nadzirala bo pomorski promet, pregledovala sumljiva plovila ter sodelovala v iskanju in reševanju na morju. Ladja ne bo izvajala prisilnega vkrcanja.

Ladja Triglav, ki bo iz Kopra izplula po 17. uri, bo s prvim kontingentom patruljirala tri do štiri mesece. Možno je, da se bosta po operativnem premoru oblikovala dva kontingenta, ki bosta rotirala na pol leta. Za zdaj je sicer predvideno, da naj bi mandat operacije trajal leto dni.