pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci imenovali ministre 12. slovenske vlade

Deli na:
Poslanci imenovali ministre 12. slovenske vlade

Foto: Primož Lavre

Pred poslanci je priseglo vseh sedem članic in devet članov novoizvoljene vlade, ki jo bo vodil Miro Cerar. Ministrska ekipa, ki bo nasledila vlado Alenke Bratušek, tako predstavlja 12. slovensko vlado. V državnem zboru jo je podprlo 54 poslancev, proti jih je glasovalo 25.

Novo vlado so podprli poslanci SMC, SD in DeSUS. Vlado sta podprla tudi poslanca obeh manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS in večina poslancev ZL (Luka Mesec ni glasoval). Poslanci NSi in ZaAB pa so se glasovanja vzdržali ali pa niso prijavili prisotnosti.

Nov ministrski zbor bo imel tri člane več kot doslej. Največja vladna stranka SMC bo vodila devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri.

V novi vladi je kar nekaj novincev, so pa v njej tudi štirje dosedanji ministri: prvak DeSUS Karl Erjavec ostaja na čelu zunanjega ministrstva, predsedujoči SD Dejan Židan bo še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak (SD) je tudi v novem mandatu ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Gorazd Žmavc (DeSUS) pa minister brez listnice na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Iz kvote SMC je nov gospodarski minister Jožef Petrovič, finančni minister Dušan Mramor, pravosodni pa Goran Klemenčič. Resor javne uprave prevzema Boris Koprivnikar, infrastrukturnega Peter Gašperšič, zdravstvenega pa Milojka Kolar Celarc.

Nova notranja ministrica je Vesna Györkös Žnidar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, vodenje novoustanovljenega urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo pa kot ministrica brez listnice prevzema Violeta Bulc.

Ministrica za kulturo iz kvote DeSUS je Julijana Bizjak Mlakar, Irena Majcen pa ministrica za okolje in prostor. Iz kvote SD je med ministri še Janko Veber, ki prevzema obrambni resor.

Nova vlada se bo na svoji prvi seji sestala že kmalu, morda že drevi ali v petek. Na njej bo po napovedih sprejela nekaj kadrovskih odločitev, predvsem glede državnih sekretarjev. Seznanili se bodo tudi s posledicami zadnjih poplav, nekateri pa so izrazili tudi pričakovanje, da bo govora tudi o drugem tiru Divača-Koper, za katerega je sicer Cerar danes v DZ zagotovil, da ostaja prioriteta vlade.

Med novimi ministri so tudi štirje, ki so bili doslej poslanci. Te funkcije odslej začasno ne morejo več opravljati.

Židana bo tako glede na volilni rezultat na predčasnih državnozborskih volitvah v poslanskih klopeh predvidoma nadomestila Marija Bačič, Vebra pa nekdanji minister za finance Franc Križanič. Erjavca bo predvidoma nadomestila Marija Antonija Kovačič, namesto Bizjak Mlakarjeve pa bo, kot kaže, v poslanske klopi sedla Jana Jenko, ki je bila poslanka DeSUS že v minulem mandatu.