Revija Reporter
Slovenija

Trgovinska zbornica poziva poslance, naj ne potrdijo zaprtja trgovin ob nedeljah

STA

14. jul. 2020 15:33 Osveženo: 15:35 / 14. 7. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Potrošnja je trenutno za gospodarsko rast ključna in trgovinska panoga ima pri oživljanju potrošnje posebej pomembno vlogo, pred odločanjem DZ o predlogu zakona za zaprtje trgovin ob nedeljah poudarja TZS. Odločevalce poziva, naj ureditve obratovanja prodajaln sedaj ne spreminjajo, ampak počakajo na ugodnejši trenutek.

Kot so pred sredino sejo odbora DZ za gospodarstvo, ki bo obravnaval predlog novele zakona o trgovini, ki ob nekaterih izjemah predvideva zaprtje trgovin od nedeljah in dela prostih dneh, sporočili iz Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), je zaradi zastoja, ki je v gospodarstvu zaradi epidemije covida-19 nastal v zadnjih mesecih, ključno premišljeno in ustrezno ukrepanje za ponovno krepitev gospodarstva.

"Vse napore je zato treba usmeriti v doseganje gospodarske rasti, saj projekcije za Slovenijo in druge trge, na katere je močno vezana Slovenija, kažejo, da bo gospodarska rast močno upadla, kar lahko sproži verižno reakcijo," so navedli.

Dodali so, da je potrošnja v tem trenutku za gospodarsko rast ključna, da ima trgovinska panoga pri oživljanju potrošnje posebej pomembno vlogo ter da je od domače potrošnje in trgovine odvisno tudi ogromno število slovenskih dobaviteljev. "Zato TZS odločevalce poziva, da se ureditve obratovanja prodajaln v tem trenutku ne spreminja, ampak naj se s tem počaka na ugodnejši trenutek, ko bo mogoča premišljena in argumentirana razprava o ureditvi nedeljskega dela," so navedli.

Zbornica je skušala v zadnjih tednih s sindikatom delavcev trgovine, na katerega pobudo je Levica predlog novele vložila v DZ, skušala doseči dogovor. A je, kot je TZS zapisala v sporočilu, sindikat dialog zavrnil. "Nedvomno bo takšna poteza sindikata slabo vplivala na nadaljnji socialni dialog in na položaj zaposlenih v trgovini," so dejali.

TZS na podlagi ankete med svojimi člani opozarja, da bodo ob zaprtju prodajaln ob nedeljah prihodki v povprečju glede na lani nižji za 10 odstotkov, pri nekaterih podjetjih pa do 40 odstotkov. "Številke kažejo, da bi bile posledice za trgovce in širše gospodarstvo hude, kar se je pokazalo tudi v nekaterih državah, ki so v preteklosti omejevale nedeljsko obratovanje prodajaln, in so takšen ukrep kasneje odpravile, vendar je bila gospodarska škoda že povzročena," so zapisali.

Dodali so, da so posledice omejevanja obratovanja prodajaln že danes, ko še vedno velja vladni odlok, vidne v večjem številu prijavljenih brezposelnih na zavodu za zaposlovanje, ki so izgubili delo v trgovini. Opozorili so tudi na male trgovce, ki jih že trenutne omejitve poslovanja resno ogrožajo z vidika poslovnega obstoja.

Na slabšem bodo po mnenju zbornice tudi zaposleni v trgovini, saj bodo, ker ne bodo več mogli delati ob nedeljah in praznikih, prejeli najmanj 1300 evrov manj na leto, opozarja TZS.

Levica, ki je predlagatelj zakona, ter LMŠ, SD in SAB so danes predstavile usklajen predlog dopolnila, po katerem bi med izjeme poleg prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, letališčih ter železniških in avtobusnih postajah uvrstili tudi takšne prodajalne v pristaniščih in na mejnih prehodih ter tiste tako velike prodajalne, v katerih bi ob nedeljah delali sami nosilci dejavnosti pri samostojnih podjetnikih oz. poslovodje podjetij, ki opravljajo trgovsko dejavnost.

DZ bo po sredini seji matičnega odbora predlog novele obravnaval na izredni seji v četrtek.