zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Transpareny International o Jankovićevem glasilu Ljubljana: Izrazito pomanjkanje integritete

Deli na:
Transpareny International o Jankovićevem glasilu Ljubljana: Izrazito pomanjkanje integritete

Foto: Bobo

Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta je pritrdilo nosilki liste NSi za ljubljanski mestni svet Mojci Kucler Dolinar, da je bila zadnja številka časopisa Ljubljana izven običajnih izdaj tega časopisa ter da kaže na kršitev določb glede financiranja volilne kampanje.

Kucler Dolinarjeva je protestirala zaradi glasila, v katerem so predstavili župana MOL Zorana Jankovića in njegove sodelavce, saj da gre za neenakopravno volilno tekmo. Po njenem mnenju gre pri izidu glasila za še eno zlorabo denarja Ljubljančanov in ocenjuje, da bi stroške izida moral poravnati kandidat za župana Janković in njegova lista. Gre za najmanj "izkoriščanje sive cone med nedovoljeno in t.i. redno prakso mestne uprave, kar kaže na izrazito pomanjkanje integritete odločevalcev in odgovornih na občinski ravni", pa pravijo v društvu.

Odgovor Transparency International Slovenia na pritožbo NSi Ljubljana:

Spoštovani,

Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta na podlagi prejetih pritožb glede glasila Ljubljana, ki so ga gospodinjstva v občini prejela 1.10.2014, ugotavljamo, da gre za najmanj izkoriščanje sive cone med nedovoljeno in t.i. redno prakso mestne uprave, kar kaže na izrazito pomanjkanje integritete odločevalcev in odgovornih na občinski ravni. Kot se je tekom te kampanje izkazalo že večkrat, v predvolilnem času izhajajo brezplačna občinska glasila, ki imajo nenavadno vsebino, večkrat pa je izrazito naklonjena aktualni občinski oblasti. Pri primerih, kjer občinsko glasilo presega redno prakso in je izrazito pristransko, gre za sum kršitve volilne zakonodaje, natančneje 5. odstavek 14. člena, ki prepoveduje financiranje volilne kampanje s strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti, itd.

Ali je z oktobrsko številko glasila Ljubljana kršilo zakon ali ne, bodo ugotavljale za to pristojne institucije (Računsko sodišče in Inšpektorat za notranje zadeve), katerim bo TI Slovenia podalo prijavo s svojimi ugotovitvami.

Ugotavljamo namreč, da se v glasilu pojavlja več kandidatov ene izmed list (6), ki večkrat navajajo to listo, medtem ko ostali kandidati in liste niso predstavljeni v glasilu, to pa nakazuje na neenakopravno zastopanost in možnost dostopa vseh političnih subjektov do glasila. Zaznali smo tudi podobnost med nekaterimi oblikovnimi rešitvami, ki jih uporablja glasilo ter jih hkrati uporablja tudi omenjena lista v svoji kampanji. V oči bode tudi dejstvo, da je publikacija skoraj za 55% daljša kot so bile v povprečju dolge publikacije v tem letu, kar nakazuje na preseganje redne dejavnosti. Ne strinjamo se tudi z odgovorom urednice, ki smo ga prejeli po e-pošti, da gre za predstavljanje dosežkov v preteklih dveh mandatih, kar naj bi bila redna praksa že v preteklosti, saj je razvidno, da je v oktobrski številki glasila iz leta 2010 bil predstavljen le en pretekli mandat. Razliko predstavlja tudi dejstvo, da so v takratni številki imeli možnost predstavitve vsi kandidati ter liste.

V TI Slovenija smo mnenja, da izkoriščanje sivih con, ki jih ugotavljamo po celotni Sloveniji, še en pokazatelj več, ki kaže na pomanjkanje politične kulture v naši državi. Ponovno pa poudarjamo, da bodo o morebitni kršitvi zakona v tem primeru odločale pristojne institucije.

Lep pozdrav,

Vid Doria

TI Slovenia