rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilstvo: Sum kaznivih dejanj v primeru Rotnika in drugih še vedno podan

Deli na:
Tožilstvo: Sum kaznivih dejanj v primeru Rotnika in drugih še vedno podan

Foto: Bobo

Specializirano državno tožilstvo ocenjuje, da je utemeljen sum storitve očitanih kaznivih dejanj nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku in drugim osebam še vedno podan. Po navedbah tožilstva vrhovno sodišče sklepa o Rotnikovemu priporu ni razveljavilo zato, ker ne bi obstajal sum o pranju denarja.

Sklep je sodišče razveljavilo zato, ker preiskovalna sodnica v njem ni presodila, ali iz dokazov, ki jih je navedlo in predložilo tožilstvo, izhaja utemeljen sum o storitvi predhodnih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, so danes za STA pojasnili na tožilstvu.

Opozorili so tudi, da so zoper Rotnika in ostale na Okrožno sodišče v Celju vložili dve zahtevi za preiskavo. Najprej je tožilstvo 5. novembra lani zoper Rotnika in še devet fizičnih oseb ter dve pravni osebi vložilo zahtevo za preiskavo zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Dan kasneje je tožilstvo zoper Rotnika in še dve fizični osebi vložilo tudi zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja pranja denarja.

"Tožilstvo je v obeh zahtevah za preiskavo navedlo, obrazložilo in predložilo dokaze, iz katerih izhaja utemeljen sum storitve vseh očitanih kaznivih dejanj," so še navedli na tožilstvu.

Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič Novak pa se je pritožil na sklep o uvedbi preiskave, ki je bil izdan v začetku decembra lani. Spis je bil v torek predložen izvenobravnavnem senatu celjskega okrožnega sodišča v odločanje. Glede na obsežnost in zahtevnost zadeve bo senat odločil do konca tega tedna.

Sklep o uvedbi preiskave je bil izdan ne le za Rotnika, temveč še za nekdanjega prvega moža borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdana Pušnika in davčnega svetovalca Darka Končana, in sicer zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša. Vrhovno sodišče pa je sklep o priprtju Rotnika zaradi nezakonitosti razveljavilo.

Po besedah Jeleniča Novaka je vrhovno sodišče povedalo, da ni bilo izkazanega utemeljenega suma za pranje denarja, kar sam trdi tudi že ves čas. Kot je dejal, če ni utemeljenega suma za pripor, potem ga ni tudi za preiskavo.

Rotnik je o morebitnem zahtevku za odškodnino dejal, da nič ne more odtehtati skoraj 50 dni pripora, ki ga je preživel v Celju. Sprva odrejeni pripor je začel prestajati 6. novembra lani, mesec dni pozneje pa so mu ga podaljšali še za dva meseca. Iz pripora je sicer prišel 24. decembra lani.

Z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik so ga 5. novembra lani zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Poleg Rotnika in Pušnika je bil v kriminalističnih preiskavah za nekaj ur pridržan tudi davčni svetovalec Končan.

Sodnica je takrat za Rotnika odredila pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče, medtem ko je Pušnika izpustila, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.