zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Paznika obravnava tožilstvo

Deli na:
Paznika obravnava tožilstvo

Foto: Primož Lavre

Dobski paznik Bojan Lavrič je v obravnavi na tožilstvu zaradi suma kaznivega dejanja krive izpovedbe med kazenskim postopkom.

Prejšnji teden smo poročali o tem, da je višje sodišče v Ljubljani gladko odpravilo sodbo okrajnega sodnika Matjaža Voglarja, ki je zaradi članka v Reporterju trem paznikom z Doba odredil izredno visoko odškodnino. Eden od teh paznikov je Bojan Lavrič, za katerega smo izvedeli, da ga obravnava tožilstvo zaradi suma kaznivega dejanja krive izpovedbe, ker naj bi lažnivo pričal v kazenskem postopku. Za tako kaznivo dejanje je zagrožena kazen do pet let zapora. Za kaj je šlo? V javnosti je precej odmeval dramatičen beg obdolženca Urbana Prelca novembra lani z okrajnega sodišča v Ljubljani, kamor sta ga vklenjenega v lisice pripeljala dva paznika z Doba, eden od njiju je bil Bojan Lavrič. Prelcu je uspelo pobegniti tako, da je izkoristil nepozornost paznikov in z zunanje strani v sodno dvorano zaklenil sodnico, tožilko, zapisničarko in oba paznika.

Na svobodi ni bil dolgo, zdaj si je nakopal še sojenje zaradi protipravnega odvzema prostosti, ker je omenjene pri begu zaklenil v sodno dvorano. Toda na sojenju se je zapletlo, tokrat zaradi pričanja Bojana Lavriča in njegovega pazniškega kolega Francija Anderliča, ki sta opisala okoliščine Prelčevega bega. Oba sta pričala, da sta sodnico potem, ko jima je dejala, naj obdolžencema odkleneta lisice, opozorila, da to ni dobro, ker je obdolženi še v fazi diagnostike in zanj še ni bila narejena ocena tveganja begosumnosti. Kljub temu naj bi vztrajala pri svoji zahtevi.

Toda takšen opis naj ne bi bil resničen, ker menda sodnico sploh nista na nič  opozorila. Na ljubljansko okrožno tožilstvo smo tako vprašali, ali so v zvezi s tem kaj ukrepali. Pravijo, da »zadevo že obravnavajo kot storitev kaznivega dejanja krive izpovedbe«, osumljeni pa sta dve osebi. Očitno oba paznika, ki sta pričala. Obrnili smo se še na Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij pod vodstvom Jožeta Podržaja z vprašanjem, ali so s primerom seznanjeni in kako bodo ukrepali zoper paznika. S to zadevo niso seznanjeni, so pojasnili. Če bosta paznika spoznana za kriva, jima verjetno sledi tudi odpoved delovnega razmerja.