nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilka Branka Zobec Hrastar: V spis sem vložila vse, kar sem dobila

Deli na:
Tožilka Branka Zobec Hrastar: V spis sem vložila vse, kar sem dobila

Foto: Primož Lavre

Nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je spisala obtožni predlog v zadevi Patria, je za STA zatrdila, da je vse, kar je dobila s Finske v tej zadevi, tudi vložila v spis in ni nič zadržala ali montirala, ker ji to preprosto ni potrebno. Zanjo so namreč pomembni dokazi in nič drugega, pravi. Zato ima čisto in mirno vest, je dodala.

Predsednik SDS Janez Janša je namreč na včerajšnji novinarski konferenci predstavil nekatere dokumente iz finskega sodnega spisa v primeru Patria, ki jih ni moč najti v slovenskem sodnem spisu v tem primeru, in po njegovih besedah dokazujejo, da je bil sodni proces v primeru Patria v Sloveniji od samega začetka montiran.

Zobec Hrastarjeva pa pravi, da je to, kaj je ona dobila v času, ko je vodila zadevo, in kaj je v spisu, tudi preverljivo na tožilstvu.

Če ji pa finski organi nečesa niso posredovali in ona nečesa ni dobila, tega tudi ni mogla vložiti v spis. "Vse kar sem dobila, bodisi neposredno s Finske bodisi prek slovenske policije ali iz Avstrije, je v spisu, tudi če je bilo razbremenilno," je ponovno zatrdila. Spomnila je, da zoper Rudolfa Lebana in Darka Njavra niso sprožili nobenega postopka, čeprav so se prav tako omenjali, saj je ocenila, da ni dovolj dokazov. Dodala je, da je nekaj kazenskih ovadb tudi zavrgla, ampak se o tem ne govori, ker jih je zavrgla. Zobec Hrastarjeva je mesec dni pred začetkom sojenja v zadevi Patria zapustila tožilske vrste, zadevo je prevzel njen kolega Andrej Ferlinc.


Janšev zagovornik Franci Matoz sicer včeraj dodatno spomnil, da je Zobec Hrastarjeva sodelovala v mednarodni skupini tožilcev, ki je bila ustanovljena 16. junija 2008, obtožni predlog v tej zadevi pa je bil spisan 6. avgusta 2010. Po njegovih informacijah so se listinski dokazi izmenjavali med tožilci v času preden je zastopanje obtožbe prevzel Andrej Ferlinc. Ob tem dodaja, da jim rokovanje z listinskimi dokazi, do katerih so imeli dostop tožilci, ne more biti poznano.

Zobec Hrastarjeva in Janša se bosta sicer na sodišču kmalu srečala. Predsednik SDS in njegov odvetnik Franci Matoz sta namreč 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela, saj je tožilstvo ovadbo zavrglo. Nato je Janša prevzel pregon kot zasebni tožilec, vendar je okrajno sodišče obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen, sklep so potrdili še višji sodniki.

Je pa tožilstvo februarja 2012 zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve. Predobravnavni narok je razpisan za 7. julij.