pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilka, ki ji grozi Kavaški klan, ne zaupa policijskemu varovanju

Deli na:
Tožilka, ki ji grozi Kavaški klan, ne zaupa policijskemu varovanju

Foto: Sašo Švigelj

Notranjevarnostni postopek, ki ga je policija uvedla zaradi preveritve določenih okoliščin pri izvajanju varovanja ene od varovanih oseb, je pokazal na določena tveganja in neskladna ravnanja izvajalcev, piše današnji Večer. Nad delom Centra za varovanje in zaščito pa na zahtevo notranjega ministra Boštjana Poklukarja poteka tudi izredni nadzor.

Na policiji pravijo, da so bila ugotovljena tveganja takšne narave, da so terjala sprejetje ustreznih ukrepov za odpravo tveganj.

Čeprav na policiji konkretnega postopka niso razkrili, ker zaradi varnosti ne razkrivajo podatkov o osebah, ki jih varuje policija, Večer poroča, da gre za primer varovanja tožilke, ki specializirano državno tožilstvo (SDT) zastopa v najhujših primerih organiziranega kriminala in kriminalnih združb in je bila deležna resnih groženj.

Ker generalni direktor policije Senad Jusić po pisanju časnika po ugotovljenih domnevnih nepravilnostih naj ne bi ukrepal zoper vodstvo Centra za varovanje in zaščito, je tožilka na to opozorila notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Slednji je 28. februarja direktoratu za policijo in druge varnostne naloge naročil, da opravi izredni nadzor nad delom centra in vodstvom policije, nadzor pa po poročanju časnika še ni končan.



Na SDT so za Večer povedali, da z ugotovitvami nadzora niso seznanjeni, "bo pa tožilka sama prek svojega pooblaščenca kot prijaviteljica nepravilnosti zahtevala vpogled v poročilo".

Na SDT so časniku potrdili tudi, da poteka proces odpovedi varovanju tožilke. Za to se je odločila tožilka sama, potem ko ji je vodstvo Centra za varovanje in zaščito po opravljeni službeni poti v tujini pred nekaj dnevi zamenjalo celotno ekipo varnostnikov, ki so jo ves čas zelo korektno in strokovno varovali. Nadomestili naj bi jih z manj izkušenimi.

Tožilka bo sicer po pisanju Večera uporabila tudi vsa pravna sredstva zoper vodilne v Centru za varovanje in zaščito, podala naj bi kazenske ovadbe, morda tudi odškodninske tožbe.