Praznični hvala 2022 - Ljubljana Jože Svet24.si

»Malo je takšnih ljudi, ki se jih človek ...

Enzo Hrovatin Svet24.si

Poslovil se je član legendarnih Faraonov

damjan-žugelj Necenzurirano

NPU preiskuje tajno bazo podatkov za SDS

Zvezdana Mlakar Reporter.si

Tokratni TV-oblastniki so najprej ukinili tisto, ...

hojs Ekipa24.si

Ali je to možno?! Kontroverzni Hojs po izpadu ...

Eva Luna in Kristina Njena.si

Dekletoma grozijo s smrtjo, pretepom, požigom ...

Albert Riera Ekipa24.si

Takšnega ga še niste videli! Besni Riera udaril ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada s posebno uredbo o varovanju premierja Goloba in njegove družine

Deli na:
Vlada s posebno uredbo o varovanju premierja Goloba in njegove družine

Predsednik vlade Robert Golob - Foto: STA

Vlada je na včerajšnji seji sprejela spremembe uredbe o policijskem varovanju. Za varovanje predsednika vlade je sprejela posebno uredbo, stopnja varovanja se zanj sicer ne spreminja. Podpredsedniki vlade pa bodo po novem varovani enako kot ministri, razen če bo to narekovala ocena ogroženosti. Varovana oseba bo tudi varuh človekovih pravic.

Za varovanje predsednika vlade in njegovih družinskih članov je vlada sprejela posebno uredbo, ki določa način varovanja, do takrat pa se varovanje izvaja po stopnji in na način, določen z veljavno uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, so po seji vlade sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Uredba o varovanju predsednika vlade prinaša organizacijske spremembe, povezane z varovanjem predsednika vlade, obseg in stopnja varovanja predsednika vlade in njegovih družinskih članov pa ostajata nespremenjena. Tako kot doslej ostajata predsednik republike in predsednik vlade varovana po 2. stopnji varovanja.

Uredba o varovanju predsednika vlade sicer določa, da predsednika vlade in njegove družinske člane varuje policija s potrebnim številom policistk oziroma policistov, ki bodo premeščeni v generalni sekretariat vlade, pri tem varovanju pa bodo sodelovali tudi drugi organi. S premestitvijo v generalni sekretariat vlade bo zagotovljena lažja organizacija dela oseb, ki opravljajo varovanje premierja in njegovih družinskih članov, so še sporočili z ministrstva.Podpredsedniki vlade, ki so zdaj varovani po tretji stopnji, bo policija tako varovala le, če bo to narekovala ocena ogroženosti, sicer bodo varovani po četrti stopnji, torej stopnji manj. Po četrti stopnji so sicer varovani med drugim varovani ministri, predsednik državnega sveta, ustavnega in vrhovnega sodišča in generalni direktor policije.

Temu ustrezno se bosta prilagodili tudi določbi o varovanju bivšega podpredsednika vlade, pri čemer pa spremembe na varovanje bivših podpredsednikov vlade, ki jih policija varuje v trenutku uveljavitve te uredbe, nanje ne vplivajo, so zapisali.

Po novem bo po četrti stopnji varovanja varovan tudi varuh človekovih pravic.