Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Totalitarizem v DZ: SDS še šestič ni uspelo s predlogom

Deli na:
Totalitarizem v DZ: SDS še šestič ni uspelo s predlogom

Novelo so v predstavitvi stališč poslanskih skupin podprli v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, nasprotovanje pa so napovedali v SDS in NSi. - Foto: Primož Lavre

Poslanci DZ so danes končali razpravo o predlogu deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu iz leta 2009, ki ga je predložila poslanska skupina SDS. Njeni poslanci namreč menijo, da v Sloveniji doslej še nismo uspeli obsoditi vseh oblik totalitarizma, s čimer pa se koalicijski poslanci niso strinjali.

Člani odbora DZ za pravosodje so tako že prejšnji teden z osmimi glasovi proti štirim predlog poslancev SDS zavrnili. Ker predlog na matičnem delovnem telesu ni dobil podpore, o njem na seji niti ne bodo glasovali.

Medtem ko so pri predlagateljih deklaracije izpostavljali nujnost, da Slovenija končno "brez pridržkov in v celoti" podpre resolucijo EP, so poslanci koalicije in tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD) v imenu vlade predlogu nasprotovali.

Razlogi za to so bili v prvi vrsti postopkovne narave. Kot je že na odboru poudarila ministrica, je omenjena resolucija politični akt avtonomne institucije EU in je kot tak za države članice dano dejstvo, kar je DZ po njeni oceni že pripoznal s sprejetjem deklaracije o seznanitvi z resolucijo leta 2009.

Podobno je danes dejala tudi predsednica omenjenega odbora Lena Grgurevič iz poslanske skupine stranke Gibanja Svoboda, ki je opozorila, da je o vsebini predloga deklaracije DZ v zadnjih letih odločal že večkrat, nazadnje 25. novembra lani. Dodala je, da iz resolucije ni razviden poziv državam članicam EU, naj jo še dodatno podprejo s sprejetjem posebnega akta. Temu so pritrdili tudi ostali poslanci koalicijskih strank.

Poslanci stranke SDS so ta predlog v DZ vložili že šestič.