stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Z novo vlado smo dobili politično kadrovanje najslabše vrste

Deli na:
Tonin: Z novo vlado smo dobili politično kadrovanje najslabše vrste

Foto: Bobo

Strici iz ozadja se borijo za svoj kos pogače državnega denarja, "perje frči", svari vodja poslancev NSi Matej Tonin. Spomnil je na primere javnih spopadov lobijev na levici glede obvladovanja državnih podjetij. Premierko Alenko Bratušek je spomnil, da je napovedala strokovno kadrovanje, zato jo poziva, naj prepreči plenjenje državnega premoženja.

Drugačna kadrovska politika je bila ena od pomembnih napovedi nove vlade, a smo "z novo vlado dobili politično kadrovanje najslabše vrste", je Tonin ocenil na današnji novinarski konferenci.

V zadnjem obdobju smo bili po njegovem mnenju lahko priča "spopadom številnih vplivnih stricev iz ozadja, ki se borijo za svoj kos pogače državnega denarja". Med drugim je izpostavil "neposreden in stalen spopad" med ministrom za finance Urošem Čuferjem in prvakom SD Igorjem Lukšičem, pa tudi izjavo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da so glavni kadrovniki Borut Jamnik, Tomaž Kuntarič in Čufer. Zelo zgovorna je bila po Toninovih besedah tudi izjava nekdanjega prvega nadzornika Soda Otmarja Zorna, ki je opozoril na kadrovanje interesnih skupin.

A Tonin pravi, da je po informacijah, ki so jih pridobili iz Soda, to le del resnice in je Zorn odstopil tudi iz užaljenosti, ker da ni mogel izpeljati svojih zamisli v zvezi s kadrovanjem.

"Gre za odprt in javen spopad, v katerem vsak interesni lobi ščiti svoj imperij vpliva," je bil oster vodja poslancev NSi Tonin. Zato so bile po njegovem mnenju vse napovedi Bratuškove glede drugačnega kadrovanja "zgolj v posmeh predsednici in koalicijskim partnerjem".

Spomnil je še na njeno napoved, da bo vse državne uslužbence in visoke državne uradnike, člane nadzornih svetov in uprav, ki so bili imenovani v času razpadanja nekdanje koalicije, marsikdaj mimo meril, ob spornih referencah, konfliktu interesov in celo etično spornih potezah, pozvala, naj sami odstopijo.

Sedaj pa se Toninovem mnenju zdi, "da gre za popoln razpad sistema v smislu upravljanja državnega premoženja". V NSi tako pričakujejo, da bo Bratuškova jasno povedala, kaj bo storila glede sporno imenovanih kadrov pod njeno vlado, "glede na vse te male vojne klanov" pa pričakujejo, da bo ponudila rešitve za zaščito državnega premoženja.

V NSi sicer vidijo predvsem dve rešitvi: privatizacijo in končno vzpostavitev Slovenskega državnega holdinga (SDH). Iz Soda so sicer pridobili informacije, da so številne tehnične zadeve za čim prejšnje delovanje SDH že pripravili, a da se je z nastopom sedanje vlade "vse ustavilo". Tega v NSi po besedah Tonina ne morejo razumeti drugače, kot da je številnim lobijem to v interesu, ker "omogoča še nadaljnje ribarjenje v kalnem in odtekanje državnega denarja na zasebne račune".