zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Nastja Pesek Odkrito.si

Nastja Pesek ne skriva, da uživa v novi vlogi

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Slovenija

Tonin izdal svojo politično mamo Ljudmilo Novak, ta ne bo več komentirala medstrankarskih zadev

Deli na:
Tonin izdal svojo politično mamo Ljudmilo Novak, ta ne bo več komentirala medstrankarskih zadev

Matej Tonin in Ljudmila Novak - Foto: Primož Lavre

»Do nadaljnjega ne bom komentirala medstrankarskih zadev, saj ne želim škodovati stranki,« nam je odgovorila evropska poslanka Ljudmila Novak, ko smo jo zaprosili za komentar izjave prvaka NSI in obrambnega ministra Mateja Tonina.

Ta se je kot gost v oddaji Kdo vam laže na strankarski televiziji SDS Nova24TV ogradil od njene kritike predsednika vlade Janeza Janše: »Kot upokojena predsednica, nekdanja predsednica ima pač ta privilegij, da lahko gleda nase in šele potem na stranko.« Ob tem je napovedal, da se bodo z njo v stranki poglobljeno pogovorili.

»Politika je umetnost mogočega. Tukaj ni prostora za zamere. Vsi ti nastopi naše nekdanje predsednice v preteklosti nam ne koristijo. Tega ne govorim samo jaz, to se ji osebno že povedal, ampak to poudarjajo številni naši člani. Ampak jo še vedno cenim in upam, da bo spoznala, da tudi če ne mara Janeza Janša, da vsaj ne bo delala stvari, ki škodijo NSI.«

Tonin je vodenje stranke prevzel 1. februarja 2018, ko je pod pritiski mlajše generacije odstopila Novakova. »Bili ste naša politična mama,« ji je takrat dejal Tonin in dodal, da je Novakova svojo veličino pokazala ob odločitvi za odstop.


Ob tem se je spomnil, kako je prevzela stranko leta 2008, ko je na volitvah izpadla iz parlamenta, nato pa jo na naslednjih volitvah spet vrnila vanj: »Bili so to težki časi, niti ni bilo veliko pogumnih mož, ki so bili v tem času pripravljeni prevzeti stranko.«

Po skoraj štirih letih pa ji je zabil nož v hrbet. Seveda se lahko vprašamo, kdo bolj škoduje NSI: Ljudmila Novak s svojo načelno, zmerno in proevropsko držo ali Tonin s svojo dvolično politiko, ko najprej odpove podporo ministru Andreju Vizjaku, nato pa ga z vzdržanimi glasovi v parlamentu reši.

Da ne omenjamo njegovih »vojaških« pustolovščin, zaradi katerih se mu smeji širna Slovenija: od metanja bombe in poziranja z blatno srajco do letenja z ameriškim vojaškim letalom F16. Za nekaj igrač se je torej pripravljen odreči svoji politični mami in podrediti premierju Janezu Janši.