stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin na taboru NSI: Šarec je zapravil priložnost za normalno sredinsko vlado

Deli na:
Tonin na taboru NSI: Šarec je zapravil priložnost za normalno sredinsko vlado

Matej Tonin: Šarec je zapravil priložnost za normalno sredinsko vlado, ker se je odločil za vlado s podporo radikalne levice - Foto: NSI.SI

Predsednik NSi Matej Tonin je na današnjem taboru stranke v Sveti Trojici v Slovenskih goricah poudaril, da so njihovi kandidati najboljša izbira na prihajajočih volitvah v Evropski parlament. "Krščanski demokrati želimo graditi, ne uničevati. Želimo širiti upanje, ne strah. Zanima nas dialog, ne konflikt," je dejal.

Tonin je spomnil, da je zadnji takšen tabor stranke potekal pred zadnjimi parlamentarnimi in lokalnimi volitvami, kjer so dosegli izjemen uspeh, in po njegovem prepričanju bodo uspešni tudi na prihajajočih volitvah v Evropski parlament. "Sestavili smo doslej najmočnejšo listo kandidatov, ker resno mislimo z Evropo in se zavedamo, da je Evropa na preizkušnji," je dejal.

NSi se po njegovih besedah razlikuje od drugih političnih strank po politični kulturi. "Mi smo se sposobni pogovarjati z vsemi, pripravljeni smo iskati kompromise v dobro države," je dejal. "V NSi vemo, da se je treba boriti za dobre stvari. In EU je dobra stvar," je dejal in med drugim izpostavil številne infrastrukturne projekte v slovenskih občinah, mobilnost študentov v okviru programa Erasmus in cenejše telefoniranje v tujini.

"Seveda pa je potrebno še veliko izboljšav. Evropo je potrebno debirokratizirati. Nujno moramo okrepiti nadzor na zunanjih mejah EU, zato da natančno vemo, kdo prihaja k nam. Tisti, ki prihajajo k nam, pa so se dolžni prilagoditi našemu načinu življenja in našim običajem in ne obratno," je dejal. "Gremo na volitve in naj bo NSi presenečenje tokratnih volitev," je pozval.

Tonin: Šarec se je želel poročiti z lepotico, vendar ji ni bil pripravljen obljubiti zvestobe. Katera pametna ženska bi se poročila z možem, ki ji v naprej pove, da bo občasno skakal čez plot.

Nosilka liste je nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, ki je bila med leti 2004 in 2009 že evropska poslanka. Zbranim na današnjem srečanju je sporočila, da je EU za nas zelo pomembna, zato je prav, da se udeležijo volitev. Sama pa se je zavezala, da bo v primeru ponovne izvolitve v Evropskem parlamentu delala "za Slovenijo, za njene državljane in za EU, ki bo šla v pozitivni smeri, ne razdiralno, ampak povezovalno".

"Krščanski demokrati smo za sodelovanje, za medsebojno spoštovanje, zato da lahko ljudje varno in v miru živijo, zato da bodo naši vnuki imeli prihodnost, ki si jo zaslužijo," je dejala.

Tonin je odgovoril je tudi na to, zakaj NSi ni šla v vlado. »Zato, ker NSi ne zanimajo položaji, ampak rezultati. Ocenili smo, da rezultati niso nikogar pretirano zanimali. V pogajanja smo šli iskreno, izpogajali smo dobro koalicijsko pogodbo za Slovenijo, za vstop v vlado smo imeli jasne vsebinske in tudi politične pogoje.  A Marjan Šarec ni bil pripravljen pristati na naše politične pogoje, zato smo v opoziciji,« je povedal Matej Tonin.

V prispodobi je odgovoril tudi predsedniku vlade, ki Novi Sloveniji večkrat očita, da je imela priložnost iti v koalicijo. »Marjan Šarec se je želel poročiti z lepotico, vendar ji ni bil pripravljen obljubiti zvestobe. Katera pametna ženska bi se poročila z možem, ki ji v naprej pove, da bo občasno skakal čez plot. Zapravil je priložnost za normalno sredinsko vlado, ker se je odločil za vlado s podporo radikalne levice,« je bil jasen predsednik NSi.