muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin razburil z idejo: NSI bi šla v vlado tudi brez volitev. Z Golobom in Janšo noče v koalicijo - kako si predstavlja, da bo vladal?

Deli na:
Tonin razburil z idejo: NSI bi šla v vlado tudi brez volitev. Z Golobom in Janšo noče v koalicijo - kako si predstavlja, da bo vladal?

Matej Tonin in na kongresu NSi - Foto: NSi

Prvak NSI Matej Tonin je na osrednjem govoru na kongresu NSI v Horjulu razburil javnost, ko je napovedal, da je njegova stranka pripravljena sodelovati z drugačno koalicijo v parlamentu.

»Vsak dan s sedanjo vlado je izgubljen za Slovenijo. Naša dolžnost je, da iščemo rešitve za izhod iz sedanje politične krize. V demokraciji so najbolj privlačna rešitev političnih kriz predčasne volitve. Kljub privlačnosti pa so najmanj verjetne, predvsem pa v celoti odvisne od sedanje vladne koalicije. Do predčasnih volitev bi lahko prišlo, če bi odstopil predsednik vlade, koalicijska večina pa ne bi smela izvoliti drugega predsednika. V NSI predčasne volitve podpiramo, se pa zavedamo, da so malo verjetne,« je rekel na kongresu.

Zdaj pa prihaja najbolj zanimivo nadaljevanje: »Druga možnost je, da v okviru sedanje sestave parlamenta oblikujemo drugačno koalicijo. V politiki je vse možno, vse je odvisno od drznosti in poguma poslancev ter vodstva političnih strank. Krizne okoliščine rodijo nekonvencionalne rešitve. NSI je pripravljena na predčasne volitve, pripravljen smo se tudi pogovarjati o drugačni koaliciji znotraj sedanje sestave parlamenta.«

Dodal je še, da ima občutek, da je za zdaj premalo poguma in inovativnosti, da bi sedanjo agonijo končali s predčasnimi volitvami ali z drugačno vlado, kar pomeni, da bomo sedanjo vlado morali trpeti do konca tega mandata. NSI pa bo temeljito in brezkompromisno gledala pod prste vladajoči koaliciji, pri čemer je posebej omenil komisiji za nadzor javnih financ ter obveščevalnih služb, kjer imajo njihovi poslanci večino.

O kakšni novi in drugačni koaliciji je govoril Tonin? Aktualnega premierja Roberta Goloba je odpisal, z njim ne bi šel v vlado, sploh ker ga na začetku mandata vanjo ni povabil. Nekateri ugibajo, da naj bi špekuliral o koaliciji SDS, NSI in SD, pri čemer pa je jasno, da je ne bi vodil Janez Janša. Ampak tudi, če bi bil na njenem čelu kdo drug, denimo Anže Logar ali pa sam Tonin, ki se je ob rušenju Šarčeve vlade leta 2019 podobno videl kot mandatar po latvijskem modelu, ta koalicija ne bi imela večine v parlamentu. Svoboda namreč ima še vedno 40 poslancev, skupaj z Levico pa 45. Brez Svobode torej ne more biti nobene vlade.

Edina možnost za drugačno vlado bi nastala, če bi premier Robert Golob odstopil oziroma če bi ga k temu prisilili centri moči zunaj vladne koalicije. Če bi za novega mandatarja predlagali gospodarstvenika, denimo Stojana Petriča ali Blaž Brodnjaka, bi bila NSI takoj zraven, še zlasti če bi šlo za tehnično vlado. Seveda v takšni vladi ne bi bilo Levice, verjetno pa bi bila SD. Odprto pa ostaja vprašanje, ali bi jo podprla tudi SDS. Voditelj paradne oddaji na njihovi strankarski televiziji je denimo dejal, da bi bil politični položaj še slabši, če bi Goloba zamenjali, koalicija pa bi ostala ista.

X