severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Tolmač Zorana Jankovića se zapleta glede izobrazbe

Deli na:

V Pozitivni Sloveniji se zapletajo z izobrazbo vodje njihove poslanske skupine Janija Möderndorferja, saj so objavili zgolj podatek, da je tolmač slovenskega znakovnega jezika, nato pa trdili, da ta ustreza višješolski stopnji izobrazbe. Na koncu je Möderndorfer odgovoril, da gre zgolj za poklicno kvalifikacijo ter da je končal srednjo zdravstveno šolo.

Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer ob kandidaturi za poslanca državni volilni komisiji ni predložil podatka o izobrazbi. Zapisal je, da je tolmač slovenskega znakovnega jezika in da je podžupan Mestne občine Ljubljana. Ker se naziv tolmača pridobi na podlagi tečaja, nas je zanimalo, kakšno izobrazbo ima vodja največje poslanske skupine in katero šolo je končal.

Tiskovna predstavnica Pozitivne Slovenije Nataša Pelko nam je odgovorila: »Gospod Jani Möderndorfer je certificiran tolmač slovenskega znakovnega jezika, ki velja v celi Evropski uniji in se šteje za VI. stopnjo izobrazbe.«

Šesta stopnja izobrazbe pomeni končano višjo šolo. Ker se nam je to zelo nenavadno, smo ministrstvo za šolstvo in šport vprašali, ali se status certificiranega tolmača slovenskega znakovnega jezika šteje za VI. stopnjo izobrazbe in katero višjo šolo je treba za to opraviti. Odgovorili so, da obstaja poklicna kvalifikacija za tolmača slovenskega znakovnega jezika.

Poklicali smo tudi zavod Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik, kjer nam je direktorica Jasna Bauman razložila, da kandidati po opravljenem tečaju pridobijo nacionalno poklicno kvalifikacijo VI. ravni zahtevnosti, kar pa ni isto kot stopnja izobrazbe. Med vpisnimi pogoji je srednja splošna ali strokovna izobrazba.
Ob vpisu na tečaj je torej moral imeti Möderndorfer končano srednjo šolo. Na naše vprašanje, ali je vodja poslanske skupine PS končal kakšno srednjo šolo, denimo srednjo zdravstveno šolo, je Pelkova odgovorila: »Točno.«

Ker smo slišali, da v času, ko je delal v kliničnem centru, ni imel izobrazbe medicinskega tehnika, smo Pozitivno Slovenijo zaprosili za natančnejše podatke o Möderndorferjevi izobrazbi: kje in kdaj je končal srednjo zdravstveno šolo, kje in kdaj vse je bil zaposlen in na katerih delovnih mestih ter kje in kdaj je opravil višjo šolo za tolmača slovenskega znakovnega jezika.

Tokrat nam je odgovoril Jani Möderndorfer osebno: »Srednjo zdravstveno šolo sem zaključil leta 1983 v Ljubljani - program srednjega izobraževanja - poklic bolničar, v letu 1996 sem prav tako zaključil - program srednjega izobraževanja zdravstveni tehnik v Ljubljani, v letu 2004 pa sem opravil Certificiranje NPK - za poklic tolmač slovenskega znakovnega jezika.

Delo sem pričel v Domu starejših občanov v Ljubljani, kasneje v kirurških službah, v UKC, kasneje sem se zaposlil v ZSMS-ju. V letih 1992-1994 sem bil ponovno zaposlen v UKC, ter za tem do 1999 leta v Onkološkem Inštitutu. Od leta 1999 sem delal v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenija ter v Društvu za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela. Od leta 2002 - 2005 sem bil zaposlen v LDS-u kasneje pa sem delal kot samozaposlen tolmač SZJ. V letu 2006 pa sem se zaposlil kot profesionalni podžupan v MOL.

Na koncu naj poudarim, da v RS ne obstaja nobene višje šole za tolmače SZJ - ampak samo certificiranje NPK tolmač SZJ 6 težavnostne stopnje.«