tularemija Svet24.si

Na Gorenjskem devet okužb s tularemijo ali ...

alfi-nipič Svet24.si

Alfi Nipič: »Nisem bil prepričan, da bom sploh ...

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

evro grims fb Reporter.si

To sta Grimsova asistenta v Bruslju: mladenič iz ...

messi gleženj 1 Ekipa24.si

Pogled na Messijev gleženj je šokiral vse, zdaj ...

na granici _NNL3 Njena.si

Hrvaški igralec o psihičnih težavah, drogi in ...

luka doncic reklama Ekipa24.si

Vsi govorijo o Dončićevem izboru pesmi v kultni ...

Slovenija

To zdaj čaka razvpitega kirurga Bošnjaka

Deli na:
To zdaj čaka razvpitega kirurga Bošnjaka

Roman Bošnjak, UKC Ljubljana - Foto: STA/Klinika Bamberg

Primer nevrokirurga Romana Bošnjaka bo obravnavala tudi služba za korporativno varnost, natančno poročilo o dogajanju pričakujejo v 14 dneh, je včeraj povedal generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marko Jug. Tudi on sicer ne pozna razlogov za nedavni odstop strokovne direktorice Jadranke Buturović Ponikvar.

Kot je Jug povedal v izjavi za medije, mu Buturović Ponikvarjeva v osebnem pogovoru ni pojasnila razlogov za svoj odstop, prav tako medijem ne želi dajati izjav. Na novinarsko vprašanje, ali se mu morda ne zdi nenavadno, da ni navedla razlogov za odstop, je Jug odgovoril, da je to "zagotovo znak težkih časov". "Ampak kakršnakoli špekulacija bi bila čista špekulacija," je dodal. Glede ugibanj, da naj bi se za odstop odločila zaradi pritiskov ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, je Jug dejal, da o tem ne ve ničesar.

Strokovno direktorico sicer imenuje in razreši svet UKC, ob odstopu pa se mora pred odločanjem sveta zavoda o tem seznaniti še strokovni svet. Dokler svet zavoda ne sprejme razrešitve, Buturović Ponikvarjeva še naprej ostaja na položaju strokovne direktorice, je še pojasnil Jug.

Med drugim je komentiral tudi primer nevrokirurga Bošnjaka. Ta je v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC nakazati Bošnjaku še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu.


Po besedah Juga Bošnjak še ni prevzel opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, ki so mu ga dali v preteklih dneh. Sicer so pa zadevo predali službi za korporativno varnost, in sicer enoti za integriteto, ki bo med drugim preučila, kako je prišlo do naročila in ali je kdo prišel do okoriščanja na nepravilen način ali s pogojevanjem.

Jug je komentiral tudi informacije, da naj bi nevrološki oddelek zapustili trije zdravniki. "S tem nisem seznanjen. Na predstojniško mesto je začasno in po pooblastilu imenovan profesor Borut Prestor. Kolikor sem seznanjen, izvaja naloge v polnem obsegu in ni nobenega zastoja v delu in tudi v razvoju. Nevrokirurški oddelek mora ostati visoko kvaliteten, vrhunski, kakršen je bil prej, ne glede na zgodbo profesorja Bošnjaka," je dejal Jug.

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da so seznanjeni z novimi medijskimi objavami glede Bošnjaka v oddaji Tarča, kjer so v četrtek med drugim poročali o tesni povezavi nevrokirurga s podjetjem, ki je skoraj ves svoj prihodek ustvarilo prav v poslu z oddelkom za nevrokirurgijo ljubljanskega kliničnega centra, ki ga je do pred kratkim vodil Bošnjak.

"Če se bodo očitki izkazali za resnične, zbornica meni, da je zdravnik povzročil veliko škodo vsem svojim stanovskim kolegom," so poudarili. Ob tem so spomnili, da so v letih 2021 in 2022 v sodelovanju s centrom za medicinsko pravo mariborske pravne fakultete organizirali delavnico na temo obvladovanja koruptivnih tveganj v zdravstvu in bodo z izobraževanji o etiki, skladnosti poslovanja v zdravstvu, konfliktu interesov in korupciji intenzivno nadaljevali.