nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za sredo, 26. februarja

jansa sarec-pl3 Reporter.si

Ker je Marjan Šarec skočil v prazen bazen, bo ...

aleksandra pivec, matej tonin, zdravko počivalšek, janez janša, vlada Svet24.si

V pogodbi tudi uvedba naborništva, dvig denarja ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Janša 3.0 bo v vladi močan kot še nikoli

maja-đukanović Njena.si

Sanjski moški: Našli smo izginulo Majo

iva krajnc aljosa bagola 2 sašo radej Njena.si

Tako talentirana je hči Ive Krajnc Bagola in ...

Slovenija

To so prinesla drakonska pravila Banke Slovenije: novembra in decembra kar 60 odstotkov manj potrošniških posojil

Deli na:
To so prinesla drakonska pravila Banke Slovenije: novembra in decembra kar 60 odstotkov manj potrošniških posojil

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Število na novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih posojil je novembra in decembra, po uveljavitvi ukrepov o kreditiranju, izrazito upadlo, kažejo podatki Združenja bank Slovenije. Po podatkih iz desetih bank je število potrošniških posojil v primerjavi z oktobrom upadlo za okoli 60 odstotkov, število stanovanjskih pa za okoli 40 odstotkov.

Če je bilo oktobra odobrenih 10.015 potrošniških kreditov, je bilo teh novembra le še 3804, mesec za tem pa 3624. Število na novo odobrenih stanovanjskih posojil pa se je zmanjšalo z oktobrskih 1424 na 923 v novembru in 812 v decembru, so sporočili iz združenja.

"Močen upad je razviden tudi iz podatkov Banke Slovenije o gibanju mesečnih sprememb stanj posojil, kjer je po izrazitem povečanju v mesecu oktobru, ki je najverjetneje odraz povečanega povpraševanja zaradi najave makrobonitetnih ukrepov, vidno že v novembru močno znižanje stanj, posebej pri potrošniških posojilih, kjer je razvidno že celo neto odplačilo," so navedli.

Banka Slovenije je namreč s 1. novembrom pri potrošniških posojilih med drugim omejila ročnost na sedem let, pri potrošniških in stanovanjskih pa razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca.

Banka Slovenije sicer miri, da učinki novih pravil o kreditiranju prebivalstva niso tako veliki. Kot so ocenili v začetku meseca, je podajanje celovitih zaključkov o učinkih ukrepa preuranjeno, upoštevaje zlasti netipično vedenje bank in posojilojemalcev v obdobju med napovedjo omenjenega ukrepa in njegovo uveljavitvijo ter takoj po njegovi uvedbi pa tudi zamik med uvedbo in črpanjem posojil ter učinek sezone in praznikov.

loading...
Loading...