fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

Bangun Dobra karma

Si želite vrniti izgubljeno ljubezen?

zabava, bar, klub, alkohol, žur, ženske, Svet24.si

V tem baru ženske z več kilogrami dobijo več ...

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

merkur Dobra karma

Horoskop od 18. do 25. 11. 2019 : od Merkurja si ...

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

Slovenija

LMŠ: Banka Slovenije naj z zaostritvijo posojil počaka leto dni

Deli na:
LMŠ: Banka Slovenije naj z zaostritvijo posojil počaka leto dni

Foto: Primož Lavre

V poslanski skupini LMŠ Banko Slovenije pozivajo, naj strožje pogoje podeljevanja stanovanjskih posojil spremeni zgolj v priporočila oz. z njimi počaka do sprejema novega stanovanjskega zakona. V tem času bi namreč omogočili jamstva za najem stanovanjskih posojil tistim, ki zaradi oblike zaposlitve ali višine dohodka ne morejo sami do njih.

Nova pravila podeljevanja stanovanjskih in tudi potrošniških posojil veljajo od 1. novembra, ker so strožja kot doslej pa marsikdo ne bo imel več dostopa do njih. Zato so v javnosti sprožila precej razburjenja.

"Menimo, da ukrep Banke Slovenije poslabšuje socialni položaj številnih državljanov," so se danes odzvali tudi v LMŠ. Še posebej pa bo ukrep prizadel mlade in mnogim celo onemogočil reševanje stanovanjske problematike, so dodali.


Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je novinarjem danes v Ljubljani pojasnil, da je prav zdaj v javni obravnavi predlog novega stanovanjskega zakona, ena od predvidenih rešitev pa je tudi možnost državnega jamstva za posojila za mlade in mlade družine, ki sedaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. Banka Slovenije naj zato z zaostritvijo posojil počaka leto dni, dokler ne bo sprejet nov stanovanjski zakon.

V LMŠ se po njegovih besedah zavedajo avtonomnosti Banke Slovenije in razumejo vlogo regulatorja. "A hkrati je Banka Slovenije na nek način v lasti državljank in državljanov in mora delati v korist naše države," je dejal Golubović.

V LMŠ od sveta centralne banke pričakujejo, da bo ponovno odločal o teh ukrepih, prav tako pa pričakujejo tudi sestanek predsednika vlade z guvernerjem. Golubović je danes napovedal tudi srečanje premierja Marjana Šarca z vsemi deležniki na področju stanovanjske politike, da bi se dogovorili, katere ukrepe iz predloga novega stanovanjskega zakona bi lahko začeli pripravljati že sedaj.

loading...
Loading...