Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

meghan markle Svet24.si

VIDEO: Meghan spregovorila o rasnem nasilju v ZDA

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Špela Grošelj Njena.si

Trenutek nepazljivosti je pri Špeli Grošelj ...

Slovenija

LMŠ: Banka Slovenije naj z zaostritvijo posojil počaka leto dni

Deli na:
LMŠ: Banka Slovenije naj z zaostritvijo posojil počaka leto dni

Foto: Primož Lavre

V poslanski skupini LMŠ Banko Slovenije pozivajo, naj strožje pogoje podeljevanja stanovanjskih posojil spremeni zgolj v priporočila oz. z njimi počaka do sprejema novega stanovanjskega zakona. V tem času bi namreč omogočili jamstva za najem stanovanjskih posojil tistim, ki zaradi oblike zaposlitve ali višine dohodka ne morejo sami do njih.

Nova pravila podeljevanja stanovanjskih in tudi potrošniških posojil veljajo od 1. novembra, ker so strožja kot doslej pa marsikdo ne bo imel več dostopa do njih. Zato so v javnosti sprožila precej razburjenja.

"Menimo, da ukrep Banke Slovenije poslabšuje socialni položaj številnih državljanov," so se danes odzvali tudi v LMŠ. Še posebej pa bo ukrep prizadel mlade in mnogim celo onemogočil reševanje stanovanjske problematike, so dodali.


Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je novinarjem danes v Ljubljani pojasnil, da je prav zdaj v javni obravnavi predlog novega stanovanjskega zakona, ena od predvidenih rešitev pa je tudi možnost državnega jamstva za posojila za mlade in mlade družine, ki sedaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. Banka Slovenije naj zato z zaostritvijo posojil počaka leto dni, dokler ne bo sprejet nov stanovanjski zakon.

V LMŠ se po njegovih besedah zavedajo avtonomnosti Banke Slovenije in razumejo vlogo regulatorja. "A hkrati je Banka Slovenije na nek način v lasti državljank in državljanov in mora delati v korist naše države," je dejal Golubović.

V LMŠ od sveta centralne banke pričakujejo, da bo ponovno odločal o teh ukrepih, prav tako pa pričakujejo tudi sestanek predsednika vlade z guvernerjem. Golubović je danes napovedal tudi srečanje premierja Marjana Šarca z vsemi deležniki na področju stanovanjske politike, da bi se dogovorili, katere ukrepe iz predloga novega stanovanjskega zakona bi lahko začeli pripravljati že sedaj.

loading...
Loading...