mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so predlogi kandidatov za ustavnega sodnika, ki jih je dobil Pahor: med njimi znova Andraž Teršek

Deli na:
To so predlogi kandidatov za ustavnega sodnika, ki jih je dobil Pahor: med njimi znova Andraž Teršek

Andraž Teršek - Foto: Bobo

Na podlagi ponovnega poziva predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika, je urad dobil predlogov. Predlagani so Marjan Lekše, Marko Starman, Rok Svetlič, Andraž Teršek in Urban Vrtačnik.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

V uradi predsednika so ob tem zapisali, da se bo Pahor, kot vselej, o prijavljenih kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti. "Načrtujemo, da bodo posvetovanja, namenjena sicer tudi drugim aktualnim kandidacijskim postopkom, v drugem tednu decembra," so zapisali v uradu.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Pahor išče novega ustavnega sodnika, ker se je sodnici Dunji Jadek Pensa 14. julija iztekel mandat. Gre sicer že za tretji poskus iskanja njenega naslednika.



V zadnjem krogu je Pahor v DZ za mesto ustavnega sodnika predlagal Anžeta Erbežnika, ki pa je v DZ prejel 44 glasov, kar je dva premalo za imenovanje. Še dva glasova več pa sta umanjkala v prvem krogu tudi Andražu Teršku. Pahor je tedaj poleg Terška sicer predlagal še Barbaro Zobec, a je ta pred tem odstopila od kandidature.

Lekše, Svetlič in Starman so bili med možnimi kandidati že v prejšnjih dveh krogih, a se Pahor zanje ni odločil. Se je pa v prvem krogu torej odločil za Terška. Tega tokrat med drugim podpira ljudska iniciativa s prvopodpisanim Gregorjem Kosom. Pod spletno peticijo v podporo Teršku so zbrali nekaj več kot 7200 podpisov, še okoli 2500 so dobili elektronskih pisem podpore, je pred dnevi sporočil Kos, ki je o tem obvestil tudi Pahorja in DZ.

"Trdno smo prepričani, da lahko izključno imenovanje Andraža Terška pomeni zagotovitev, da bo ustavno sodišče (p)ostalo temelj ustavne demokracije, ne pa neprestani člen v politizaciji ključnih družbenih vprašanj," so med drugim zapisali v peticiji.

Do izvolitve novega ustavnega sodnika ustavno sodišče ohranja aktualno sestavo, saj ustava določa, da sodniki ali sodnice v odhajanju po izteku mandata opravljajo funkcijo do izvolitve novega sodnika.