900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Službe za "naše": Šarčeva koalicija hotela zaposliti še šest dodatnih državnih sekretarjev

Deli na:
Službe za "naše": Šarčeva koalicija hotela zaposliti še šest dodatnih državnih sekretarjev

Seja Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo - Foto: DZ/Matija Sušnik

Odbor DZ za notranje zadeve je imel danes na dnevnem redu poleg predloga rebalansa proračuna za letos tudi predloga sprememb zakonov o vladi in o državni upravi, ki bi skupaj omogočila zaposlitev šest dodatnih državnih sekretarjev. Vendar odbor ni podprl predlogov.

Predlog sprememb zakona o vladi je podprlo devet članov odbora, prav toliko pa jih je bilo tudi proti. Predlog sprememb zakona o državni upravi pa je podprlo devet članov, deset pa jih je bilo proti.

Predloga, ki ju je v obravnavo v DZ vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem iz LMŠ, sta predvidela, da bi bilo v državni upravi skupno lahko več državnih sekretarjev, tako na ministrstvu za zdravje dva več, na ministrstvu za izobraževanje in za gospodarski razvoj po eden več, po en državni sekretar pa bi bil tudi na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu in v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.


V razpravi so bili v Levici proti povišanju števila državnih sekretarjev. Absurdno je, da to predlaga skupina poslancev, ne pa vlada, je dejala Nataša Sukič (Levica). Šest dodatnih državnih sekretarjev pa bo imelo po njenih besedah tudi dodatne finančne posledice.

Tudi po mnenju SDS ni nobenega pomembnega razloga za predlagane spremembe. Samo ustrezni pogoji bodo pripomogli k temu, da se bodo mladi kadri vračali iz tujine v domovino, ne pa birokratske okrepitve na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, je dejal Zvonko Černač (SDS).

V SMC pa po drugi strani menijo, da si mora vsakokratna vlada postaviti organiziranost, v kateri bo lahko najbolje delovala. Veljavni sistem iz leta 2002, po katerem ima vsak minister lahko le enega državnega sekretarja, v praksi ne deluje in nikoli ni zaživel, je dejal Jani Möderndorfer.