Revija Reporter
Slovenija

To se govori v vasi, ki jo je zapustil duhovnik: noseča natakarica, užaljena kuharica in farški podrepniki

Katarina Keček
15 37.084

14. maj. 2021 6:00 Osveženo: 7:50 / 14. 5. 2021

Deli na:

Anton Prijatelj v času, ko je bil še župnik v Stranjah

Občina Kamnik

Župnik Anton Prijatelj se je pred kratkim odpovedal župniji Zgornje Stranje in tudi duhovniškemu poklicu. Na klice se ne odziva, župljani pa novinarjem ponujajo svoje razlage, kaj je odgnalo duhovnika, ki je od odhodu napisal: »Počutil sem se kot kanta za smeti, v katero ljudje mečejo odpadke.« Obiskali smo vas pri Kamniku in preverili utrip župnije.

Pobaram gospoda, ki okopava vrt nedaleč od cerkve, kako kaj vreme letos, pa zdravje, je v redu, hitro prideva do najbolj aktualnega dogajanja v Zgornjih Stranjah, do pogrešanega duhovnika. »Nihče natančno ne ve, kaj se je zgodilo,« mi zaupa šepetaje. »Govori se, da se je zaljubil v natakarico, zdaj je z njim noseča in sta zbežala. Prej pa je imel kuharico, ki je vodila vse cerkvene zadeve iz ozadja. Ona je že prej odšla, užaljena. Baje naj bi jo druga izrinila. Iz cerkvene kuhinje in iz njegovega srca.«

»Joj, res ne vem, kaj je bilo z našim župnikom,« reče mlada gospodinja pri eni izmed hiš, ko preklada staro opeko: »Lejte, kolikor vem, je bil on edini župnik, ki se je postavil po robu tem farškim podrepnikom in jim je pokazal, kje je njihovo mesto. Vendar vse to terja svoj davek. K sreči je živ odšel iz kačjega gnezda …« V vsaki vasi so dobri in slabi ljudje. Takšni, ki delajo dobro za skupnost, in takšni, ki uživajo v prepirih, še pove in pomaha v pozdrav, ko odide za vogal.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24