stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To naj bi bila nova člana programskega sveta RTVS

Deli na:
To naj bi bila nova člana programskega sveta RTVS

Alenka Sivka - Foto: Tania Mendillo

Mandatno-volilna komisija DZ je na današnji seji za člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) podprla Alenko Sivka in Branimirja Piana. Za člana upravnega odbora sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka pa je podprla Damjana Bizjaka.

Mandatno-volilna komisija bo državnemu zboru predlagala, da Branimir Piano kot član programskega sveta RTVS do konca štiriletne mandatne dobe, torej do 28. aprila 2024, nadomesti Nastio Flegar, ki je podala odstopno izjavo. Za Piana je glasovalo deset članov mandatno-volilne komisije, za potrditev jih je potreboval devet. Komisija je sicer prejela predloge šestih kandidatov za člana programskega sveta.

Odstopno izjavo z mesta člana programskega sveta RTVS je podal tudi Mitja Čander. Mandatno-volilna komisija na njegovo mesto predlaga Alenko Sivka, ki bo mandat opravljala do konca štiriletne mandatne dobe, torej do 27. decembra 2025. Za Sivko je glasovalo deset članov mandatno-volilne komisije. Za to mesto v programskem svetu je komisija prejela predloge osmih kandidatov.

Mandatno-volilna komisija bo državnemu zboru predlagala, da Damjan Bizjak postane član upravnega odbora sklada za financiranje razgradnje Neka in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka ter na tem mestu nasledi Gregorja Koreneja, ki je s tega mesta odstopil marca. Bizjak bo član upravnega odbora do konca štiriletne mandatne dobe, torej do 19. decembra 2022.


Koreneja je v imenovanje predlagala poslanska skupina Svoboda, zanj je glasovalo devet članov mandatno-volilne komisije. Poslanska skupina SDS pa je predlagala Alojza Gučka, zanj je glasovalo šest članov komisije. Za izvolitev je zadostovala navadna večina.

Komisija je na seji sprejela tudi predlog sklepa o sestavi in imenovanju članov preiskovalne komisije o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank v medijih s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine za letošnje državnozborske volitve.

Sklep mora sprejeti državni zbor. Predsednica preiskovalne komisije bo nato postala Mojca Šetinc Pašek (Svoboda), podpredsednik pa Soniboj Knežak (SD). Člani komisije bodo Žan Mahnič (SDS), Aleksander Reberšek (NSi) in Nataša Sukič (Levica). Za predlog sklepa je glasovalo 14 članov mandatno-volilne komisije, proti ni bil nihče.

Državni zbor imenuje in razrešuje 16 članov sveta fundacije za financiranje športnih organizacij od skupno 17 članov sveta. DZ enega člana imenuje na predlog Združenja občin Slovenije, enega na predlog Skupnosti občin Slovenije, 14 članov pa na predlog strokovnega sveta za šport. Ker se mandat vsem 16 članom, ki jih predlaga DZ, izteče decembra 2022, je mandatno-volilna komisija zato na današnji seji sprejela sklep, v katerem vse tri predlagatelje poziva, naj ji do 21. novembra posredujejo predloge kandidatov.