Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je skrivnostni češki milijarder, ki je kupil POP TV

Deli na:
To je skrivnostni češki milijarder, ki je kupil POP TV

Petr Kellner - Foto: Facebook

Češki milijarder Petr Kellner, ki je tudi najbogatejši Čeh, bo po poročanju medijev novi lastnik POP TV in Kanala A. Poglejmo, kdo je ta skrivnostni milijarder.

Petr Kellner se je rodil maja 1964 v kraju Česka Lipa, nedaleč od češko-nemške meje. Iz rodnega mesta ga je v Prago pripeljal študij ekonomije, ki ga je uspešno končal leta 1986.

Po žametni revoluciji in zlomu komunističnega režima se je lotil podjetništva. Na Češko je začel uvažati fotokopirne stroje japonske znamke Ricoh.

Sekira mu je padla v med v času češke privatizacije. Ta privatizacije je bila podobna slovenski privatizaciji. Prebivalci so v postopku privatizacije razdelili certifikate oziroma vavčerje, ki so jih zbirali privatizacijski skladi.

Kellner je skupaj z Milanom Vinklerjem in Milan Maděryčom  ustanovil privatizacijski sklad PPF. Do leta 1995 je PPF zbral deleže v več kot 200 čeških podjetjih. Nominalna vrednost zbranega premoženja je bila tedanjih pet milijard čeških kron.


PPF je nato šel v nakupe. Pomemben je bil zlasti prevzem največje češke zavarovalnice Česka Pojišt'ovna. Leta 2007 je PPF sklenil sodelovanje z zavarovalnico Generali (Generali PPF Holding) za skupni pohod na trge nekdanje komunistične vzhodne Evrope.

Kellnerjev PPF ima v lasti banke, nepremičninska podjetja in telekomunikacijska podjetja v Evropi in Aziji. Je tudi lastnik češkega telekomunikacijskega operaterja O2 Czech Repubic in posojilnice Home Credit.

Del Kellnerjevega imperija bo po novem tudi medijska družba Pro Plus. Kot je v petek poročal Reuters, je PPF tik pred koncem pogovorov z ameriško družbo AT&T o nakupu večinskega deleža v skladu CME, ki je med drugim lastnik zgoraj omenjenega Pro Plusa, ki v Sloveniji upravlja s televizijama POP TV in Kanal A.

Po oceni revije Forbes ima Kellner pod palcem 15,5 milijarde ameriških dolarjev in je najbogatejši Čeh. Kellner, ki se izogiba javnosti, živi v bližini Prage, v vasi Podkozi (po drugih podatkih pa v kraju Vrane nad Vltavo), posestva pa ima tudi v drugih državah. Kot se spodobi za milijarderja, ima v lasti zasebno letalo – Boeing 737.

Po podatkih, ki jih je najti na spletu, je bila Kellnerjeva prva žena Iva Kellnerjeva, s katero pa se je ločil. Zdaj je drugi poročen z Renato Kellnerjevo. Z njo ima štiri otroke, najstarejša je hčerka Anna, ki se je po podatkih spletne strani CelebFamily rodila leta 1996.