mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je razlog, da na srečanju s Šarcem ni bilo evroposlancev iz vrst SDS in SLS

Deli na:
To je razlog, da na srečanju s Šarcem ni bilo evroposlancev iz vrst SDS in SLS

Marjan Šarec je sprejel novoizvoljene slovenske poslance evropskega parlamenta. - Foto: Bobo

Pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu je dopoldne potekalo srečanje z novoizvoljenimi slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, med katerimi pa ni bilo evroposlancev iz vrst SDS in SLS. V SDS so za STA danes pojasnili, da so Milan Zver, Romana Tomc (oba SDS) in Franc Bogovič (SLS) že v Španiji, kjer bo srečanje skupine Evropske ljudske stranke.

Kot so poudarili v SDS, jim je žal, da premier Marjan Šarec tega srečanja ni uskladil z izvoljenimi poslanci na skupni listi SDS+SLS, ki je na volitvah dobila največ glasov. Dodali so, da bi se vsi z veseljem udeležili tega srečanja, vendar so že v Španiji, kjer se v torek začenja srečanje skupine Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem bodo razpravljali o prioritetah v prihajajočem mandatu 2019-2024. Predsedniku vlade so se zaradi zadržanosti tudi opravičili.

Za odsotnost se je opravičili tudi Franc Bogovič, ki sicer pozdravlja predlog Šarca za srečanje in sodelovanje z vlado. Bogovič je predlagal alternativni datum srečanja, a urnikov niso uspeli uskladiti, so sporočili iz pisarne evropskega poslanca.

Iz skupine EPP pa se je med novoizvoljenimi evropskimi poslanci iz Slovenije sestanka pri premierju udeležila Ljudmila Novak (NSi).

Kot je pojasnila, se je srečanja lahko udeležila, ker ima ta teden določene obveznosti v državnem zboru in zato ni odpotovala v Španijo. Ocenila je, da je srečanje s premierjem pomembno in koristno, še posebej v duhu sodelovanja v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji v drugi polovici leta 2021.



Odsotnost njenih kolegov pa se ji ne zdi sporna. "Prav je, da se nenehno izobražujejo," je dodala. Ob tem je pojasnila, da je bilo izobraževanje načrtovano vnaprej, Šarec pa je srečanje preložil, saj je bilo sprva predvideno za prejšnji teden.

Zver, Tomčeva in Bogovič so Slovenijo zastopali že v zadnjem mandatu med letoma 2014 in 2019 ter bodo tudi v tem mandatu del politične skupine EPP. Poleg omenjene trojice bo v vrste EPP po desetih letih premora ponovno sedla Novakova.

Po dva poslanca bosta v Evropskem parlamentu imeli še SD in LMŠ. V vrstah politične skupine S&D bosta Slovenijo predstavljala evropski novinec Milan Brglez in Tanja Fajon, ki bo v evropske klopi sedla tretjič. Iz vladajoče LMŠ pa bosta evropske liberalce (Alde) okrepila Irena Joveva in Klemen Grošelj.

Po evropskih volitvah bo morala slovenska vlada izbrati tudi svojega kandidata za evropskega komisarja. Pogovori o tem uradno še niso stekli, a naj bi o tem odločali predvidoma poleti. Prejšnji teden se je v tem kontekstu pojavilo ime zunanjega ministra Mira Cerarja, ki se z jesenskim kongresom poslavlja z vrha SMC. A je Cerar zatrdil, da se koalicija o tem še ni pogovarjala. Šarec pa je prejšnji teden ocenil, da je primernih kandidatov veliko in da bo težko izbrati, zato jih "čakajo težki dnevi".