Revija Reporter
Slovenija

Še ena pirova zmaga SDS: Marjan Podobnik rešil tretji mandat, Romana Tomc pa prehitela Milana Zvera (ANALIZA)

Igor Kršinar

27. maj. 2019 5:05 Osveženo: 5:21 / 27. 5. 2019

Deli na:

Edina, ki je izgubila en mandat, je SDS. Zato je njena včerajšnja zmaga pravzaprav pirova.

Primož Lavre

Zmagovalka letošnjih evropskih volitev je koalicija SDS in SLS, ki je tako dosegla tri mandate v Evropskem parlamentu: pravzaprav je SDS obdržala dva in enega izgubila, tretjega pa si je priborila SLS. Brez nje SDS morda ne bi dobila tretjega mandata.

Franc Bogovič in Franc Kangler sta skupaj zbrala skoraj 24 tisoč glasov, kar je dobrih pet odstotkov vseh glasov na volitvah. Če SDS ne bi sklenila koalicije z SLS, bi prejela okoli 21 odstotkov, lahko pa tudi še manj, kar ne bi bilo nujno dovolj za tretji mandat.

Tako je svoj sedež evropskega poslanca obdržal Franc Bogovič, medtem ko je Patricija Šulin ostala brez njega. Zvonko Černač, ki je pred petimi leti izjavil, da je takrat SD z Bogovičem dobila drugi mandat, se je krepko najedel zarečenega kruha, kajti zdaj je bil »tretji evroposlanec SD« izvoljen na listi SDS.

Pomenljivo je tudi, da je največ preferenčnih glasov na listi SDS in SLS prejela Romana Tomc in tako prehitela nosilca liste Milana Zvera. Medtem ko je Tomčeva dobila dobrih 40 tisoč glasov, je Zvera obkrožilo zgolj okoli 26 tisoč volivcev. Pred petimi leti je Zver dobil več kot 58 tisoč glasov, kar kaže, da so se volivci SDS prvega izbranca Janeza Janše naveličali.

Če je v prejšnjem Evropskem parlamentu iz Slovenije sedelo pet poslancev desnice in tri iz levice, je zdaj politično razmerje izenačeno.

Največje presenečenje evropskih volitev so socialni demokrati, ki so prehiteli največjo vladno stranko Listo Marjana Šarca. Obe stranki sta prejeli po dva mandata, toda LMŠ predvsem po zaslugi tega, ker so stranke, ki so ostale zunaj Evropskega parlamenta, precej zaostale do navideznega praga.

Po eni strani je še dobro, da je bil poleg Irene Joveve izvoljen še Klemen Grošelj, saj bi se sama kot politična novinka brez slehernih izkušenj zelo težko znašla v Bruslju. Zanimivo pa je, da je prejela drugo največje število preferenčnih glasov, takoj za Tanjo Fajon iz SD, kar kaže, kako so slovenski volivci precej spustili kriterije, koga pošiljajo v Bruselj.

Tudi Lista Marjana Šarca je do drugega mandata v Evropskem parlamentu prišla izključno zaradi izredno slabega volilnega rezultata Levice

Primož Lavre

Po drugi strani pa je volilni uspeh LMŠ v prvi vrsti bržkone posledica karizme premierja Marjana Šarca, zato ni naključje, da se je Joveva ves čas televizijskih nastopov sklicevala na Listo Marjana Šarca in vlado Marjana Šarca. Ta je včeraj očitno zajca vendarle ujel, saj je na volilni popoldan doma z družino pekel na ražnju.

SD pa bo z izvolitvijo Milana Brgleza za evropskega poslanca izgubila enega poslanca v državnem zboru, saj bo njegovo mesto zasedel naslednji v vrsti iz liste SMC, na kateri je bil izvoljen v državni zbor, preden je prestopil. SMC je tako dobil tolažilno nagrado, saj izvolitve evropskega poslanca niti ni mogel pričakovati, zdaj pa jim bo Brglez z odhodom v Bruselj vrnil deseti mandat.

SD bo z izvolitvijo Milana Brgleza za evropskega poslanca izgubila enega poslanca v državnem zboru

Primož Lavre

SMC je na volitvah pristal zelo na dnu, saj so ga prehiteli celo Zeleni, DOM in lista Povežimo se. V volilnem štabu je sicer ob Miru Cerarju sedela evrokomisarka Violeta Bulc, ki ni hotela kandidirati za svojo stranko in se ji tako oddolžiti za bajno plačano bruseljsko službo. Verjetno se je zbala, da je volivci kljub domnevno visoki javni podpori ne bodo izvolili niti v Evropski parlament.

Zadovoljni so tudi v NSI, ki jih njihovi tradicionalni volivci niso pustili na cedilu, poleg tega so izvolili spremembo. Ljudmila Novak je namreč tudi po preferenčnih glasovih prehitela Lojzeta Peterleta, obkrožilo jo je več kot 19 tisoč volivcev, slednjega pa okoli 11.500. »Izposojenega« Žiga Turka pa je po preferenčnih glasovih prehitel Jožef Horvat.

Ljudmila Novak je namreč tudi po preferenčnih glasovih prehitela Lojzeta Peterleta, obkrožilo jo je več kot 19 tisoč volivcev, slednjega pa okoli 11.500.

Primož Lavre

Pred vrati Evropskega parlamenta je ostala Violeta Tomić, ki so ji volivci rekli »Adijo!«, ko so poslušali njene televizijske nastope. Posebej potem ko se je osramotila na soočenju v Bruslju, kjer je naskakovala celo položaj predsednice Evropske komisije. Kdor visoko leta, nizko pade! Volivci Levice so očitno raje zaupali SD, celo Mladina je za zadnji intervju pred volitvami izbrala Fajonovo.

Precej so zaostali tudi Igor Šoltes (Desus), Angelika Mlinar (SAB) in Zmago Jelinčič (SNS). Šoltes je sicer zbral peto največje število preferenčnih glasov (dobrih 21 tisoč), a se je lista Desus, za katero je tokrat nastopal, zelo slabo odrezala. Tako se poraja vprašanje, koliko je Šoltes izgubil mandat zaradi sebe in koliko zaradi Karla Erjavca.

Zelo razočarani so bili v stranki DOM, ki je po nepopolnih podatkih prejela 1,71 odstotka glasov. Prehiteli so jih Zeleni pod vodstvom Andreja Čuša, toda po drugi strani je Domovinska liga za sabo pustila nekdanjo vladajočo stranko SMC. Čas bo pokazal, ali se bo stranka prijela in nastopila tudi na državnozborskih volitvah ali pa se bo »skurila« kot stranka Aleša Primca.

Če je v prejšnjem Evropskem parlamentu iz Slovenije sedelo pet poslancev desnice in tri iz levice, je zdaj politično razmerje izenačeno. Med desno četverico sta dva iz SDS, eden iz SLS in ena iz NSI. Edina, ki je izgubila en mandat, je torej SDS. Zato je njena včerajšnja zmaga pravzaprav pirova.